Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποπτες κινδυνολογίες για τα Ελληνοτουρκικά

"Μαύρες σκέψεις" προκαλούν στην Αθήνα οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, που επιχειρούν να συσχετίσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οι δηλώσεις αυτές, πρέπει να σημειωθεί, έγιναν δύο φορές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τ. Μπλερ, καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Φίσερ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πρώτη ορατή συνέπειά τους είναι να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος, το οποίο υποτίθεται ότι επιλύουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο.

Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, μέσω των δηλώσεων αυτών αποστέλλονται μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να αποκλειστεί το όποιο ελάχιστο ενδεχόμενο διαφοροποίησης από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Για τις επαναλαμβανόμενες αυτές δηλώσεις, υπήρξε ελληνική αντίδραση με "κορυφαία" το διάβημα που υπέβαλε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η Ουάσιγκτον, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, στην προκειμένη περίπτωση.

"Μια πολεμική κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, εξαιτίας της κρίσης στο Κόσσοβο, θα μπορούσε να προκύψει μόνο εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ και πολεμούσε εναντίον της Συμμαχίας στο πλευρό της Σερβίας, πράγμα το οποίο δεν το περιμένω". Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αγκυρα.

Ο Τζεμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, είπε πως ο Ελληνας υπουργός τον κάλεσε "προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της Τουρκίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία και τη Μακεδονία". Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την επικοινωνία ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να δραστηριοποιηθεί η "Διαβαλκανική Συνεργασία" στην αναζήτηση διεξόδων στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ