Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεκλογική σύσκεψη "κορυφής"

Εικόνα ενότητας και ομοφωνίας, ενόψει των ευρωεκλογών, με αφορμή τη χτεσινή σύσκεψη ηγετικών στελεχών στη Ρηγίλλης για το Κόσσοβο

Στη δημιουργία εικόνας ενότητας στην κορυφή του κόμματος, ενόψει ευρωεκλογών, αποσκοπούσε περισσότερο η χτεσινή σύσκεψη ηγετικών στελεχών της ΝΔ στη Ρηγίλλης, παρά στη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο. Εξάλλου, όλοι δήλωσαν μετά τη σύσκεψη ότι υπήρξε συμφωνία και ταύτιση στις θέσεις που έχει ήδη εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης: "Συζητήσαμε το γνωστό θέμα του Κόσσοβου σε πολύ καλή ατμόσφαιρα. Ολοι στη ΝΔ είμαστε σύμφωνοι".

Ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι η ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια, για να αναπτυχθεί μια διπλωματική πρωτοβουλία της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλες βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε "να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να προχωρήσουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων". Εκτίμησε ότι η χώρα μας διαθέτει το πλεονέκτημα ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ταυτόχρονα γίνεται αποδεκτή ως φερέγγυος συνομιλητής και από τους Σέρβους. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις που ζητά να γίνουν η ΝΔ δε θα στηρίζονται στο κείμενο, αλλά στο πνεύμα και το πλαίσιο του Ραμπουγέ.

Στην εισήγηση που έκανε στη σύσκεψη ο Π. Μολυβιάτης χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση για βομβαρδισμούς, γιατί οδηγούν στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, σημαίνουν διωγμούς, πρόσφυγες και αποσχιστικά κινήματα και δημιουργούν τετελεσμένα για λήψη αποφάσεων χωρίς έγκριση του ΟΗΕ. Υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι εγκλωβισμένες, καθώς και ότι υπάρχουν ρήγματα στη ΝΑΤΟική "συμμαχία". Κανείς, είπε, δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και πώς θα καταλήξει, ενώ για τις συνέπειες στην Ελλάδα εκτίμησε ότι αν παραταθεί η σύρραξη θα υπάρξει μερική ενίσχυση της Τουρκίας και κύμα προσφύγων στη Νότια Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις που έχει και δημόσια εκφράσει, απέδωσε την έξαρση της έντασης τα τελευταία χρόνια σε ισλαμιστές αντάρτες που έμπαιναν στο Κόσσοβο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ξεκάθαρη τη θέση της απέναντι στις ΗΠΑ και να μη μετέχει έμμεσα ή άμεσα στους βομβαρδισμούς. Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις, για να δώσουν λύση παρά η διεθνής κοινή γνώμη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από τι έκανε, ενώ ζήτησε "να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας", δηλαδή να μην υιοθετούμε αντιδυτικά και αντι-ΝΑΤΟικά συνθήματα"!

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι "είναι σαφές ότι πάνε για αλλαγή συνόρων" και ότι "οι ΗΠΑ κάνουν επίδειξη δύναμης και εξευτέλισαν την Ευρώπη". Η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου υποστήριξε ότι υπάρχει και σχέδιο εμπλοκής και σχέδιο απεμπλοκής από τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν "πληρεξούσια περιφερειακά κέντρα, όπως η Τουρκία". Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση υπέγραψε το κείμενο του Βερολίνου, στο οποίου γίνεται λόγος όχι για αυτονομία, αλλά για αυτοδιάθεση του Κοσσυφοπεδίου.

  • Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του τάχτηκε κατά των βομβαρδισμών και υποστήριξε ότι "ο διάλογος που πρέπει να γίνει δεν πρέπει να έχει ως βάση τη συμφωνία του Ραμπουγέ που προέβλεπε αλλαγή του νομικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο σε τρία χρόνια και μέχρι τότε ισχυρή ΝΑΤΟική παρουσία, που θα ισοδυναμούσε, ίσως, με ΝΑΤΟική κατοχή. Κανείς δε θα μπορούσε να δεχτεί μια τέτοια συμφωνία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ