Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" σε δημοσιογραφική αποστολή σκοπιμότητας

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέρριψε αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για συμμετοχή σε αποστολή αντιπροσωπείας στη Γιουγκοσλαβία με πρόσχημα τα μέτρα για τα ΜΜΕ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέρριψε πρόταση της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) για συμμετοχή Ελληνα εκπροσώπου - δημοσιογράφου σε αντιπροσωπεία της ΔΟΔ "για επείγουσα αποστολή στο Βελιγράδι για να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους και να παρακολουθήσει την κρίση στα ΜΜΕ", όπως υποστηρίζεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα σε σχετική πρόσκληση της ΔΟΔ προς τις Ενώσεις - μέλη της στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι, "μετά τις πληροφορίες για συλλήψεις και κακομεταχείριση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στις σπαρασσόμενες από πόλεμο περιοχές της Σερβίας", η ΔΟΔ αποφάσισε να στείλει επειγόντως αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι. Πρωτοβουλία, που εντάσσεται εξόφθαλμα στη γενικότερη αντιγιουγκοσλαβική προπαγάνδα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αντί η ΔΟΔ να καταγγείλει το έγκλημα των αμερικανο-ΝΑΤΟικό- ευρωενωσιακών βομβαρδισμών, η διοίκηση της ΔΟΔ ψάχνει να βρει αφορμές για να συμβάλει στην προπαγάνδα κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και δεν είναι τυχαίο, ότι στις μεθοδεύσεις της αυτές η διοίκηση της ΔΟΔ, και ιδιαίτερα ο Γεν. Γραμματέας της ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αϊντάν Γιουάιτ, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους Ελληνες και τους Ρώσους δημοσιογράφους λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που έχουν με τους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους τους. Χαρακτηριστικά, στην πρόσκληση της ΔΟΔ αναφέρεται: "Με δεδομένους τους παλιούς δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή, αισθανόμαστε ότι η συμμετοχή ενός Ελληνα δημοσιογράφου θα προσδώσει ιδιαίτερο κύρος στην αντιπροσωπεία" (της ΔΟΔ)... Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΟΔ εκπροσωπεί, επιλεκτικά, μόνον κάποιες ομάδες δημοσιογράφων στη Γιουγκοσλαβία ("στη Σερβία και το Κόσσοβο", γράφεται αποκαλυπτικά), ενώ είναι εκτός ΔΟΔ η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοσιογράφων της Νέας Γιουγκοσλαβίας...

Μ' αυτά τα δεδομένα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε λοιπόν, να απορρίψει το αίτημα της ΔΟΔ και να μην πάρει μέρος στη μεθοδευόμενη αποστολή αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε πρόταση, στην οποία φάνηκε να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία της Ενωσης να μεταβεί στο Βελιγράδι με έξοδα της οργάνωσης για να δει τους Ελληνες πολεμικούς ανταποκριτές και, επίσης, να συναντηθεί με τους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη των Ελλήνων δημοσιογράφων και να καταγγείλει τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ