Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντονες ανησυχίες για τις συνέπειες της κρίσης

Η Αθήνα, μάταια, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες συνέπειες, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, για τα συμφέροντα της χώρας. Οι "στρατιές" των Κοσσοβάρων προσφύγων, προκαλούν "πανικό" στην Αθήνα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά στο Κόσσοβο, η περιοχή έχει μπει σε μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης.

Οι φόβοι της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνονται σε δύο σημεία:

Πρώτος φόβος, είναι το ορατό ενδεχόμενο διάλυσης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Δεύτερος φόβος, είναι η εγκατάσταση Κοσσοβάρων προσφύγων στη Νότια Αλβανία, στις περιοχές όπου υπερείχε πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα.

Αυτοί οι φόβοι, οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα Τίρανα και σήμερα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη στα Σκόπια.

Ο Παπανδρέου στα Τίρανα

Την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την αλβανική πλευρά σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση προσφύγων από το Κόσσοβο σε περιοχές του Νότου της Αλβανίας, εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη λήξη της ολιγόωρης επίσκεψής του στα Τίρανα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο, ο ίδιος ο Μάικο δεσμεύτηκε για το γεγονός ότι οι περιουσίες των Αλβανών ελληνικής καταγωγής στις νότιες περιοχές δεν πρόκειται να θιγούν σε καμία περίπτωση.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι κατά την ενημέρωση που του έγινε τονίστηκε πως ο κύριος όγκος των προσφύγων τοποθετείται στη Βόρεια και Κεντρική Αλβανία, ενώ η μεταφορά κάποιων λιγοστών προσφύγων στο Νότο γίνεται για καθαρά τεχνικούς λόγους (αποσυμφόρηση του αλβανικού Βορρά).

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την αντίστοιχη της Αλβανίας στις δύσκολες αυτές ώρες. Τα προβλήματα που η Αλβανία αντιμετωπίζει από την είσοδο των εκατό και πλέον χιλιάδων προσφύγων είναι αρκετά και απαιτούνται άμεσες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η σημερινή επίσκεψη του Ελληνα υπουργού, ο οποίος συνόδευσε το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες. Η βοήθεια αυτή περιλάμβανε 20 τόνους τροφίμων, 20 προκατασκευασμένα σπίτια, δύο ασθενοφόρα, φαρμακευτικό υλικό για δύο χιλιάδες πρόσφυγες και κουβέρτες για πέντε χιλιάδες πρόσφυγες.

Αμέσως μετά το τέλος των επαφών του με την αλβανική ηγεσία, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος του εξέθεσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την Αλβανία από τη δραματική τροπή των πραγμάτων στο Κόσσοβο. Ο κ. Αναστάσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας έχει πραγματοποιήσει ήδη μια επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για γυναίκες και μικρά παιδιά πρόσφυγες από το Κόσσοβο, ενώ αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ώρα να προχωρήσει και σε μια ακόμα αποστολή βοήθειας στην Κεντρική και Βόρεια Αλβανία.

Τέλος, αξιοσημείωτες ήταν οι δηλώσεις που ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο έκανε στο ΑΠΕ, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βόννη. Σχολιάζοντας την κάλυψη των όσων συμβαίνων στο Κόσσοβο από τον ελληνικό Τύπο και συγκεκριμένα από την πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως δήλωσε δεν υπήρξε αντικειμενική προσέγγιση στην κρίση του Κοσσόβου.

Ο Π. Μίλο ανέφερε συγκεκριμένα ότι αρκετά κανάλια ταυτίστηκαν με την ειδησεογραφία του Βελιγραδίου, χωρίς να ασχοληθούν ή να αποδώσουν τον ανάλογο χρόνο και στην αλβανική πλευρά, τόσο στους πρόσφυγες που εισέρχονταν από το Κόσσοβο, όσο και στα προβλήματα που η κρίση και η εξέλιξή της δημιουργούν στην Αλβανία.

Καταλήγοντας ο Π. Μίλο, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο και τουλάχιστον από την πλευρά του ελληνικού Τύπου δε δικαιολογείται μια τέτοια κάλυψη, η οποία δεν πληροφορεί με το σωστό τρόπο την ελληνική κοινή γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ