Στο απυρόβλητο αφήνουν την κυβερνητική πολιτική οι άλλες παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας
Τέσσερις συνδικαλιστικές παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) έχουν διαγράψει απ' τα προγράμματά τους το πιο σημαντικό θέμα των ημερών μας: Τον απάνθρωπο πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.
Η παράλειψη αυτή σημειώνεται όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτάσσει ως πρώτη προϋπόθεση για την υγεία την απελευθέρωση από το φόβο του πολέμου".
Βέβαια η πέμπτη παράταξη, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΠΚ-Γ) - μέσα απ' την οποία δρουν κομμουνιστές και δημοκράτες γιατροί - προτάσσει στο πρόγραμμά της το "μεγαλύτερο έγκλημα στο άνοιγμα της νέας χιλιετίας - όπως χαρακτηρίζει τον πόλεμο - και τονίζει: "Η νέα Τάξη Πραγμάτων που η ακραία και φρικαλέα έκφρασή της είναι ο πόλεμος, έχει επιδράσει και στο χώρο της υγείας στην κατεύθυνση της στερέωσης της γνωστής νεοσυντηρητικής πολιτικής υγείας και στην οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας που στηρίζεται στους νόμους της αγοράς της αγοράς. Ο αυξανόμενος ρόλος των μεγάλων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων υγείας εκμηδενίζει και εξουδετερώνει το ρόλο του γιατρού ως βασικού παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτικής υγείας".
"Τα προβλήματα των γιατρών, επιστημονικά και επαγγελματικά είναι παράγωγα του συστήματος υγείας και της ασκούμενης πολιτικής υγείας από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογραμμίζει η ΔΠΚ και μεταξύ των βασικών αρχών που θέτει είναι ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη και ότι ο δημόσιος τομέας υγείας - που πρέπει ν' αναβαθμιστεί - παίζει βασικό ρόλο στο σύστημα υγείας.
Αντίθετα οι άλλες παρατάξεις αφήνουν την κυβερνητική πολιτική στο απυρόβλητο και οι όποιες προτάσεις τους διατυπώνονται μέσα στα "Ευρωπαϊκά πλαίσια" που συνθλίβουν την υγεία.
Η Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΔΗΚΙ) - υποστηρίζεται απ' τη ΝΔ - εμφανίζεται ως ο καλός διαχειριστής των υποθέσεων του ΙΣΑ, έχοντας μάλιστα και την απόλυτη πλειοψηφία.
Στον... αντίποδα η ΠΑΣΚ - Γιατρών τα βάζει φραστικώς με τους "απέναντι" και βασικά εξαντλεί την κριτική της στην απόλυτη πλειοψηφία της ΔΗΚΙ.
Η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών κριτικάρει τον κυβερνητικό μονόδρομο της ΟΝΕ, όμως οι προτάσεις της κινούνται στα "ευρωπαϊκά πρότυπα" και υιοθετεί βασικές κυβερνητικές επιλογές (όπως ο Ενιαίος Φορέας Υγείας).
Τέλος, η Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση - "Νέοι Γιατροί" εμφανίστηκε με μια κατεδαφιστική κριτική κατά πάντων και κυρίως κατά των πολιτικών κομμάτων που εγείρει ευρύτερες ενστάσεις.
"Οι παραπάνω παρατάξεις με τις επιμέρους ασφαλώς διαφορές τους αποδέχονται στην ασκούμενη πολιτική υγείας και εξαντλούν τη συμπτωματολογία του νοσηρού συστήματος υγείας. Γι' αυτό άλλωστε η όποια δραστηριότητά τους είναι ουσιαστικά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα" τονίζει η ΔΠΚ-Γ και καλεί τους γιατρούς να την υπερψηφίσουν για την αναβάθμιση του γιατρού και για την αλλαγή των συσχετισμών στον ΙΣΑ και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Στις εκλογές, που θα γίνουν στις 23 και 24 Μάη 1999,οι γιατροί θα εκλέξουν το νέο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΙΣΑ, καθώς και τους εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ.