Προϊόν συναλλαγής με τη διοίκηση και μάλιστα ύστερα από "μαγειρέματα" τεσσάρων ολόκληρων μηνών, χαρακτηρίζει την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ- ΟΤΕ για το μισθολόγιο η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ.Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, η πρόταση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ανατρέπει το ενιαίο μισθολόγιο και το διασπά σε 11 διαφορετικά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη θεσμοθέτηση ατομικών μισθολογίων και συμβάσεων εργασίας, ανάλογα με το είδος της εργασίας, την αξία της θέσης εργασίας και το αποτέλεσμα της εργασίας, όπως ακριβώς ζητά η διοίκηση του ΟΤΕ.
Επιπλέον, με το μισθολόγιο αυτό εισάγεται η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέου βαθμολογίου και συστήματος αξιολόγησης. Η πρόταση της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις υπέρογκων αυξήσεων (μέσος όρος 40%!), αλλά αποκρύπτει ότι κατά τη διάρκεια των δύο ετών που θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά το νέο μισθολόγιο, το προσωπικό έτσι και αλλιώς θα έπαιρνε αυξήσεις εξαιτίας της ωρίμανσης αλλά και των δύο ετήσιων συλλογικών συμβάσεων. Δεν μπορεί όμως να αποκρύψει ούτε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα εισοδήματα των εργαζομένων, αλλά και τα έντονα προεκλογικά της χαρακτηριστικά. Οτι είναι δηλαδή άλλο ένα χαρτί πριμοδότησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργατικών εισοδημάτων.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει και την 4η μετοχοποίηση, σε συνδυασμό με τις τροπολογίες για το μάνατζμεντ, οι νέες διοικήσεις της επιχείρησης θα εκφράζουν τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των μεγαλοεπενδυτών, γεγονός που θα εκφραστεί με δραματικό τρόπο στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές του προσωπικού.
Μπροστά σε αυτές τις σοβαρές εξελίξεις και ενώ αύριο αρχίζει το 22ο τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η παράταξη της ΕΣΚ προειδοποιεί την ΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να μην προχωρήσει σε αντεργατικές "λύσεις", αλλά μπροστά στο συνέδριο να δεσμευτεί σε μια άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα για τα θεσμικά ζητήματα των εργασιακών σχέσεων (ΓΚΠ, αξιολόγιο, ασφαλιστικό, ωράριο), η ΕΣΚ προτείνει έναν ανοιχτό διάλογο μέσα από τον οποίο θα εκφραστεί η θέληση και η γνώμη των ίδιων των εργαζομένων, που και το συνδικάτο θα διεκδικήσει απέναντι στον εργοδότη.