Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομία του τζόγου

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Μια αυτοκτονία προκαλεί το ενδιαφέρον ενός περιορισμένου ή ευρύτερου κοινωνικού χώρου. Από την αστυνομική του πτυχή, ως τα κίνητρα και τις συνέπειες. Το ενδιαφέρον αυτό αποκτά και νοσηρές διαστάσεις, καθώς τροφοδοτείται, συχνά, από αχόρταγα και σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ, που πολλές φορές καλλιεργούν συλλογικές αυτοκαταστροφικές τάσεις μιμητισμού.

Η τελευταία όμως αυτοκτονία ενός ανθρώπου, πέρα από τη συναισθηματική πλευρά, αποκτά πραγματικά κοινωνικές διαστάσεις, καθώς συνδέεται με την κρίση που προέκυψε από το σκάνδαλο παραχρηματιστικών τυχοδιωκτισμών, απάτης, παράνομης κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας. Η λίστα με τους κατονομαζόμενους ότι εμπλέκονται υπογραμμίζει και την έκταση και την υπόσταση των "επενδυτών".

Είναι φανερό ότι εκεί που καταγράφεται η ανεπάρκεια της επίσημης οικονομικής πολιτικής, αναπτύσσεται, σαπροφυτικά, η παραοικονομία και η έμμεση καλλιέργεια του τζόγου σε όλες τις μορφές, από τη νόμιμη, τη μισοπαράνομη και την παράνομη.

Μόλις τελευταία με τις ευρωεκλογές, η αναγωγή χρηματιστηριακών πράξεων, που συνοδεύουν τον καπιταλισμό, σε στοιχείο κομματικού σφετερισμού και εκμετάλλευσης, με την οικειοποίηση ενός φαντασιακού κόμματος του χρηματιστηρίου, πρόσφερε χρήσιμα στοιχεία. Και δε σκέφτηκαν, οι αφελείς, ότι μια τέτοια δημόσια εκμετάλλευση στα χρηματιστηριακά παίγνια, αποτελούσε και αξιόποινη πράξη, κατά το μέτρο που θα ήταν εκμεταλλεύσιμη από τους καραδοκούντες κερδοσκόπους. Πέραν δε τούτου δεν καταλαβαίνουν, οι ολέθριοι σύμβουλοι της επικοινωνιακής πολιτικής, ότι οι "παίκτες", άλλως πως οι επενδυτές, ανήκουν και στα αντίπαλα κομματικά στρατόπεδα, που με επισπεύδοντα ζήλο ορκίστηκαν στήριξη του "ναού" του χρήματος, όπως λίγο προηγούμενα είχε κάνει, σε πλανητική διάσταση, ο υπερχρηματιστής κ. Σόρος.

Μια όμως εξαιρετικά επικίνδυνη πλευρά αφορά στα καθαρά παιγνίδια τζόγου, στους παπατζήδες, στο "μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε", στους μεσάζοντες και "προμηθευτές", σ' αυτούς που υπόσχονται τον γρήγορο πλουτισμό, στις "πυραμίδες" των παράνομων οικονομικών τυχοδιωκτισμών.

Σ' όλες, δηλαδή, τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα στο κατάντημα του πρώην πορτογαλικού Μακάο, της ρουλέτας και του ξεπεσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ