Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίθετοι οι γονείς

Οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις και οι υποβιβασμοί των σχολείων βρίσκουν αντίθετη μια μεγάλη μερίδα γονέων. Η Ελένη Γιώτη,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομαρχίας Αθηνών,στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας (ΝΕΠ) που λειτουργεί στη Νομαρχία, τονίζει στο "Ρ": "Ως γονείς, όποτε τέθηκε θέμα συγχώνευσης ή υποβιβασμού σχολείου στη ΝΕΠ το καταψηφίσαμε. Μάλιστα, παλέψαμε για την κατασκευή περισσότερων σχολείων, περισσότερων αιθουσών, προκειμένου οι μαθητές να μην ξεπερνούν στα Δημοτικά ανά τμήμα τους 15 με 20 μαθητές και στα Γυμνάσια - Λύκεια τους 20 με 25". Επισημαίνει πως οι αρμόδιοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ν.1566/85 προκειμένου να κλείσουν σχολεία, να αγγίξουν το μαγικό αριθμό "360", ανεξάρτητα από τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες. Και αυτό, στη "λογική" της περικοπής κοινωνικών δαπανών, της πρόσληψης λιγότερων καθηγητών, της παροχής όλων και λιγότερων για το μαθητή.

Να σημειωθεί πως οι αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων παίρνονται ουσιαστικά στη ΝΕΠ, που θεσμοθετήθηκε με το ν. 1566/85. Η ΝΕΠ εισηγείται - μεταξύ άλλων - στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις αποφάσεις της για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων. Το ΝΣ προχωρά στην τυπική επικύρωσή τους, καθώς οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν την ανατροπή προειλημμένων αποφάσεων.

Στη ΝΕΠ συμμετέχουν εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ομως η πλειοψηφία των μελών της αποτελείται από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας. Αυτοί είναι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι, διορισμένοι από το υπουργείο Παιδείας. Ανήκουν διοικητικά στο υπουργείο και βάσει του ν. 1566/85 αποτελούν μέλη της ΝΕΠ.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που έχει ορίσει το ΠΑΣΟΚ, εισηγούνται στη ΝΕΠ καταργήσεις, υποβιβασμούς ή ιδρύσεις σχολείων. Και ψηφίζουν στη ΝΕΠ, ως μέλη της, τις προτάσεις που έχουν κάνει οι ίδιοι. Δηλαδή, άτομα διορισμένα από την κυβέρνηση σε υψηλά πόστα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - αποφασίζουν καταργήσεις σχολείων, τις προτείνουν και οι ίδιοι υπερψηφίζουν την πρότασή τους.

Αρα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε παράξενο ότι οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι - μέλη της ΝΕΠ έχουν υπερψηφίσει κάθε πρόταση για κατάργηση ή υποβιβασμό σχολείου. Οπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο ή παράξενο και το γεγονός ότι τις προτάσεις τους τις κοινοποιούν και στο υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζει με διάφορους τρόπους τη Νομαρχία προκειμένου να γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις που αφορούν κλείσιμο σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ