Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Η φωνή του ΚΚΕ έφτασε παντού!

Μιλούν στο "Ρ" ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, και ο Σωκράτης Παπαδόπουλος, γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, για τους αντιπολεμικούς αγώνες και την άνοδο του ΚΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα και απαντούν στα περί "συγκυρίας που ευνόησε εκλογικά το ΚΚΕ"

Ξεκίνησαν στις 8 Μάρτη απ' το Λιτόχωρο. Συνέχισαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Και ξανά στο λιμάνι. Και πάλι στο Λιτόχωρο. Από τη μέρα που η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, δε σταμάτησαν ούτε λεπτό.

Μόνιμο εμπόδιο στους ΝΑΤΟικούς και στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι κομμουνιστές μαζί με πολλούς άλλους βγήκαν στο δρόμο και έφτιαξαν ένα ανθρώπινο φράγμα, που ανάγκασε πολλές φορές τα τάγματα θανάτου σε "άτακτη" υποχώρηση.

Κάθε μέρα το φράγμα μεγάλωνε. Η φωνή του ΚΚΕ έφτασε παντού. Κι η φωνή αυτή ακούστηκε πολύ δυνατά και στις ευρωεκλογές.

"Το ΚΚΕ σημείωσε στην περιοχή μας ένα καλό ποσοστό, που αποτελεί για όλους μας ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, όταν το ΚΚΕ πάει καλά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάει και η κοινωνία καλύτερα", επισημαίνει στο "Ρ" ο Χρήστος Κόφφας,γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. "Καλό θα είναι αυτή τη φωνή ευθύνης του ΚΚΕ να την ακούει σταθερά ο ελληνικός λαός και πιστεύουμε ότι την ακούει. Οπως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για το ΚΚΕ και η πορεία του κινήματος, από εδώ και πέρα, θα είναι σε ανοδική πορεία για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα του πολέμου".

Μετά τις εκλογές πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να "εξηγήσουν" την άνοδο του ΚΚΕ με τον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια "συγκυρία" που "ευνόησε εκλογικά το ΚΚΕ". Ο Χρ. Κόφφας είναι κατηγορηματικός: "Ο πόλεμος είναι η κορυφαία έκφραση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Εάν όταν γίνεται πόλεμος, οι συνειδήσεις δεν είναι σε εγρήγορση, πώς θα αντιληφθεί ο λαός τον "πόλεμο" των καπιταλιστών σε ειρηνική περίοδο; Το "βομβαρδισμό" των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Τη "δολοφονία" των οραμάτων των νέων γενιών. Το "θάψιμο" του κόπου της μικρομεσαίας αγροτιάς".

Και συνεχίζει: "Αν το ΚΚΕ δεν είχε σταθερή πολιτική σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αν δεν είχε σαφή αντίληψη για το χαρακτήρα της ευρωπαϊκής, καπιταλιστικής ενοποίησης, δε θα μπορούσε ούτε και στα ζητήματα του πολέμου να αναπτύξει αυτή την αξιοσημείωτη δράση. Επομένως, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απόρροια της όλης δράσης του ΚΚΕ".

"Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα"

"Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μπήκε πραγματικά μπροστά στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο. Ολη μας η δράση επικεντρώθηκε όχι σε μια απλή καταδίκη του πολέμου. Εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας στη νεολαία τα αίτια αυτού του ιμπεριαλιστικού, επεκτατικού πολέμου",επισημαίνει με τη σειρά του ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Σωκράτης Παπαδόπουλος.

"Μ' αυτή την έννοια, συνεχίζει, ο πόλεμος, σαν γεγονός αυτό καθ' αυτό, βοήθησε έναν κόσμο να σπάσει τις αυταπάτες που έτρεφε για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, να προβληματιστεί βαθύτερα και να ωριμάσει η πολιτική του σκέψη. Εδώ λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, συνέβαλε αποφασιστικά και η ΚΝΕ, που δεν ήταν μόνη της σ' αυτό τον αγώνα. Και πολύ περισσότερο δε διεκδικεί τη μοναδικότητα αυτού του αγώνα. Μπήκαμε μπροστά, όπως μπήκαν και πολλοί άλλοι νέοι, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ηθικά, πολιτικά και έμπρακτα, έδειξαν την καταδίκη τους. Γι' αυτό και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας δείκτης για μας. Αλλωστε, οι διεργασίες που έγιναν στη νεολαία είναι πολύ μεγαλύτερες και υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια", τονίζει ο Σ. Παπαδόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ