Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Προστατεύονται οι περιοχές κατοικίας

Τα οικιστικά τετράγωνα και οι οικισμοί που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν μπορούν να μετατραπούν προς το χειρότερο ή ακόμη και να νοθευτούν με άλλες χρήσεις (εμπορικές, βιοτεχνικές κλπ). Η σημαντική αυτή απόφαση ανήκει στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ουσιαστικά απλώνει "ομπρέλα" προστασίας για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο τροποποιούνταν επί το δυσμενέστερο το ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου Αμαρουσίου.

Το δικαστήριο στην υπ' αριθμό 212/1999 απόφασή του επισημαίνει ότι κάθε μετατροπή επί το δυσμενέστερο των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων είναι παράνομη, γιατί αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του ΣτΕ ότι η επιδείνωση των όρων διαβίωσης δεν μπορεί να γίνει ούτε με νόμο, ούτε με προεδρικό διάταγμα ούτε με γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό ή τροποποίηση του σχεδίου πόλης.Σε περίπτωση που επιχειρηθούν τέτοιες αλλαγές οι σχετικές διατάξεις θα είναι αντισυνταγματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ