Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ
Στη φυλακή επειδή τα κατάφερε!

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έκρινε ότι ο 20χρονος πρώην τοξικομανής δεν πρέπει να αποφυλακιστεί για αδίκημα που διέπραξε όταν ακόμα ήταν χρήστης ουσιών

Ηθελε να είναι ελεύθερος από όλες τις εξαρτήσεις και τα κατάφερε. Παρακολούθησε το θεραπευτικό πρόγραμμα του "18 Ανω" και βρισκόταν στην τελευταία φάση της επανένταξης στην κοινωνία.

Κι όμως, αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν ήταν κάτι που αλλάζει τον άνθρωπο και απελευθερώνει τις δημιουργικές του ικανότητες. Αυτή η πλευρά - αποδεδειγμένη επιστημονικά - πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Ετσι, το Συμβούλιο Εφετών, χωρίς καμιά ευαισθησία, και χωρίς να εξαντλήσει τις δυνατότητες που του δίνει ακόμα και ο ισχύων νόμος, έκρινε ότι ο 20χρονος Χρήστος Λεμπέσης πρέπει να μείνει στη φυλακή, αφού κατάφερε και τελείωσε το θεραπευτικό πρόγραμμα - ήθελε μόνο μια μέρα για να ολοκληρώσει. Η περίπτωση του Χρήστου είναι ένα τυπικό ολίσθημα στα ναρκωτικά. Αρχισε τα ναρκωτικά, όταν ήταν 15 χρονών. Στα ναρκωτικά μπήκε και ο αδερφός του.

Η οικογένειά του είχε "διαλυθεί". Ο Χρήστος μαζί με τον αδερφό του παρακολούθησαν το πρόγραμμα του "18 Ανω".

Το ιστορικό

Στις 7.10.1997, ο Χρ. Λεμπέσης μαζί με έναν φίλο του τοξικομανή πήραν ένα μπουφάν από κάποιον που τους μήνυσε και στη συνέχεια απέσυρε τη μήνυση και ο Χρ. Λεμπέσης επέστρεψε το μπουφάν στον κάτοχό του.

Στη συνέχεια, η ανακρίτρια που διενεργούσε την κύρια ανάκριση κάλεσε τον Χρ. Λεμπέση για να απολογηθεί, αλλά ο Χρήστος είχε αλλάξει διεύθυνση. Ετσι, ο Χρήστος δεν προσήλθε να απολογηθεί, διότι κλητεύθηκε ως αγνώστου διαμονής.

Στις 29.3.1999 η ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, με το οποίο ο Χρήστος συνελήφθη στις 16.6.1999.

Στις 17.6.1999 ο Χρ. Λεμπέσης κατέθεσε αίτηση για την άρση ή αντικατάσταση της κράτησής του με περιοριστικούς όρους. Να μείνει, δηλαδή, ελεύθερος μέχρι να απολογηθεί ή να γίνει η δίκη.

Το Συμβούλιο Εφετών συνεδρίασε στις 24.6.1999 και η απόφασή του ανακοινώθηκε χτες.

Σήμερα ή αύριο, ο Χρ. Λεμπέσης θα καταθέσει νέα αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών, που θα επαναλαμβάνει το αίτημα της αντικατάστασης των όρων κράτησής τους, με βάση πλέον τα νέα δεδομένα της κατάστασης του 20χρονου κρατούμενου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο Συμβούλιο που πήρε την απόφαση μετείχαν ο Γεώργιος Χρυσικός,πρόεδρος Εφετών και οι εφέτες Εμμανουήλ Βέλλης και Βιολέτα Κυτέα.

Στη συνεδρίαση παρίστατο και ο αντιεισαγγελέας Εφετών Σπυρίδων Φωτάκης,που εισηγήθηκε να μην αποφυλακιστεί ο Χρ. Λεμπέσης, με το εξής σκεπτικό: "Αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα κακουργήματα ή πλημμελήματα, αφού από το είδος, τη φύση και τις εν γένει συνθήκες κάτω απ' τις οποίες φέρεται ότι ετέλεσε την πράξη για την οποία παραπέμπεται, ανεξάρτητα από την κατά νόμο βαρύτητα αυτής, συνάγεται η ιδιαίτερη τάση αυτού προς διάπραξη τέτοιου είδους εγκλημάτων".

Στην απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: "Από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία προέκυψαν από την κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα προανάκριση, ήτοι καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα, απολογία κατηγορουμένου (μόνο) στην προανάκριση, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο αιτών κατηγορούμενος έχει τελέσει την αξιόποινη πράξη για την οποίαν και κρατείται".

Και η απόφαση του Συμβουλίου καταλήγει: "Ουδείς αμφισβητεί ότι μεταξύ των συνεπειών της προσωρινής κρατήσεως είναι και η μη δυνατότης του ατόμου προς καλυτέρευση της διαβιώσεώς του και δημιουργική εξέλιξη και ο αιτών υποστηρίζει ότι έχει μελλοντικούς στόχους, όμως, λαμβανομένων υπόψη το μεν ότι η πράξη για την οποία κατηγορείται δεν προέκυψε ότι έγινε σε χρόνο που ήταν εξαρτημένος από τοξικές ουσίες, όπως με το υπόμνημά του υποστηρίζει, αφού την ίδια ημέρα της διαπράξεώς της επεσκέφθη για πρώτη φορά με τη θέλησή του το κέντρο του ΨΝΑ, όπως και ανωτέρω ανεφέρθη, το δε ότι εξηφανίσθη μετά την 7.10.1997 επί δεκαπενθήμερον, δεν έδωσε πληροφορίες για την πράξη του και μεθοδικά ηρνήθη να δώσει τα στοιχεία του συναυτουργού στον προανακριτικό υπάλληλο την 22.10.1997, προς δε, δε δήλωσε ότι είναι (εάν ήτο) τοξικομανής, ως στοιχείων της προσωπικότητάς του, μαρτυρούν ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλες όμοιες ή παρεμφερείς αξιόποινες πράξεις, αφού, επίσης έχει κατηγορηθεί και προηγουμένως για κλοπές και ναρκωτικά, καθ' ομολογίαν του. Κρίνεται δε ότι τυχόν επιβληθησόμενοι περιοριστικοί όροι εις αντικατάσταση της προσωρινής του κρατήσεως δεν αρκούν για να εξασφαλισθεί η παράσταση του αιτούντος κατηγορουμένου στο ακροατήριο και η υποβολή του στην εκτέλεση της εκδοθησομένης αποφάσεως. Ετσι και η αίτησή του πρέπει να απορριφθεί ως κατ' ουσίαν αβάσιμος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ