Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Στη μέγκενη της λιτότητας
  • Χρωστούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δραχμές σε κάθε γιατρό από τις εφημερίες
  • Σχέδια για μείωση των κλινικών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

Επίσχεση εργασίας και συμβολική κατάληψη της πύλης του νοσοκομείου για μια ώρα έκαναν χτες οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους από την 1.1.99, την πρόσληψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού και την ανανέωση της πεπαλαιωμένης υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου.

Θύμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη Δημόσια Υγεία το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών "Η Πεντέλη", το μεγαλύτερο και πληρέστερο νοσοκομείο του ΙΚΑ, δυναμικότητας 343 κλινών, το οποίο βρίσκεται, όπως επισήμαναν χτες οι γιατροί του νοσοκομείου, σε τροχιά διάλυσης και συρρίκνωσης.

Κατά την πάγια τακτική της διοίκησης του ΙΚΑ, τα τελευταία χρόνια η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στα νοσοκομεία γίνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών, με αποτέλεσμα οι γιατροί, και ειδικότερα οι ειδικευόμενοι, να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, που έχει 17 κλινικές, εργαστήρια (ενδοσκοπικό, αιμοδυναμικό, αιμοδοσία, ακτινολογικό), δύο μονάδες (εμφραγμάτων και ειδικών λοιμώξεων) και εξωτερικά ιατρεία σε πλήρη ανάπτυξη, είναι τόσο μεγάλες, που η λειτουργία του νοσοκομείου αγγίζει τα όρια ασφαλείας.

Ενώ από τον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 164 θέσεις υγειονομικών υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτικής - Μαιευτικής προ τρίμηνου - χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις - υπηρετούσαν μόνο 80. Παράλληλα, υπηρετούν στο νοσοκομείο 37 ΔΕ βοηθοί νοσοκόμων, ενώ προβλέπονται 70 και εφτά ΤΕ Ραδιολόγοι - Ακτινολόγοι, ενώ προβλέπονται 21.Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό να είναι ένας προς έξι, ενώ σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 35 κλίνες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλους κλάδους, καθώς ένας τραπεζοκόμος καλείται να εξυπηρετεί μέχρι και 80 ασθενείς.

Για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών της μονάδας Εμφραγμάτων του νοσοκομείου, μίλησε στο "Ρ" η Μ. Τελειώνη, προϊσταμένη της Μονάδας Εμφραγμάτων. Οπως επισήμανε, στη μονάδα εργάζονται 9 νοσηλευτές - εκ των οποίων η μια πρακτική - για 14 κρεβάτια, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 34 νοσοκόμοι, καθώς η ενδεδειγμένη αναλογία για τις μονάδες εμφραγμάτων είναι 2 νοσοκόμοι για κάθε κρεβάτι. Παράλληλα, τόνισε πως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο με την καθιέρωση των αδειών μητρότητας και με τις καλοκαιρινές άδειες, καθώς αρκετά τμήματα του νοσοκομείου, που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα χειρουργεία, όπου η μεγάλη έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει ούτε την τήρηση των στοιχειωδών ορίων ασφαλείας αποστείρωσης. "Καθημερινά γίνονται στο νοσοκομείο 20 - 25 χειρουργεία με 5 νοσηλεύτριες και 3 νοσοκόμους, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις βάρδιες και κάνουν και χρέη κλιβανιστών. Οι νοσηλευτές πρέπει να μπαίνουν σε ένα χειρουργείο την ημέρα, αλλά εξαναγκάζονται λόγω της έλλειψης προσωπικού να μπαίνουν σε τρία και τέσσερα την ημέρα", υπογράμμισε ο Σ. Μπαγλέσης, νοσοκόμος του χειρουργείου.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των τρομακτικών ελλείψεων είναι οι σχεδιασμοί για συρρίκνωση των κλινικών με τη μείωση των κρεβατιών, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για ασφαλή νοσηλεία.

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου, καθώς σε θαλάμους στοιβάζονται 10 και 12 κρεβάτια.

Σε συνάντηση που είχε η τριμελής επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σπ. Τσούπανο,ο δεύτερος υποσχέθηκε πως θα καταβληθεί προκαταβολή της τάξεως των 500 χιλιάδων στους αδειούχους. Σε κάθε γιατρό, χρωστά περισσότερα από ένα εκατομμύριο δραχμές.

Οι γιατροί του νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση για το συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» για την ασφυκτική κατάσταση λόγω των ελλείψεων(2022-06-10 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων και μπαλωμάτων(2020-12-01 00:00:00.0)
«Συναγερμός» για τις τεράστιες ελλείψεις(2013-03-13 00:00:00.0)
Συμμέτοχος στη σκευωρία(2011-07-01 00:00:00.0)
Τα προβλήματα γονατίζουν τα νοσοκομεία(1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ