Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τα υπερκέρδη υπερέχουν της δημόσιας υγείας

Αίρονται τα όποια εμπόδια είχαν τεθεί στις εισαγωγές διοξινομένων τροφίμων

Για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών και όχι για την "υπερβολικά αυστηρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα βελγικά προϊόντα", όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα, ήρθε προχτές στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της 15ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής της συνάντησης με ανώτατα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των συναρμοδίων υπουργείων απαίτησε να... αποκατασταθεί η φήμη έξι - επτά πολυεθνικών που παράγουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο και τα οποία δεσμεύτηκαν εξαιτίας του προβλήματος με τις διοξίνες και να καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί εισαγωγής τους στην Ελλάδα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το σοκολατούχο διάλυμα "Hemo", για τα σοκολατάκια "Πραλίνες Λεωνίδας" που παράγονται στο Βέλγιο, για τα σοκολατοειδή της "Godiva" κλπ. Για το σύνολο των εταιριών που ήρθε να υποστηρίξει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκόμισε πιστοποιητικά ελέγχων - πως δηλαδή δεν περιέχουν διοξίνες και άρα είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία - τα οποία επικαλούνται οι ίδιες οι εταιρίες!

Ο... σθεναρός "αντίλογος" της κυβέρνησης ήταν να παραλάβει υπάκουα τους 20 σχετικούς φακέλους προκειμένου να τους εξετάσει το υπουργείο Γεωργίας και να αποφανθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Καταναλωτή, Χρ. Παπανικολάου,η 15η Διεύθυνση της Κομισιόν για να ενισχύσει τις πιέσεις της επικαλέστηκε ευρωπαϊκή οδηγία, το γράμμα και το πνεύμα της οποίας είναι το εξής: Η "ελεύθερη" διακίνηση προϊόντων στα πλαίσια της "ενιαίας αγοράς" μπορεί να εμποδιστεί μόνο σε περίπτωση απεργίας κάποιων από τους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης.Εννοείται δηλαδή περίτρανα, ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι σχετικές οδηγίες και κανονισμοί της Κομισιόν, έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι τη δημόσια υγεία.

Τέλος, σύμφωνα με την Χρ. Παπανικολάου,έχει ξεκινήσει η αποστολή δειγμάτων εγχώριων προϊόντων διατροφής ευρείας κατανάλωσης σε γαλλικό εργαστήριο. Οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο - τρεις βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ