Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αποφάγια του "Ριτς"

Οταν το απαράδεκτο τείνει να γίνει αποδεκτό, ακόμη και αυτονόητο, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Κατά τον ίδιο τρόπο που ανησυχούσε και ο Μπρεχτ για το παλιό, που έρχεται με τη μάσκα του καινούριου.

"Τα εστιατόρια πέντε πολυτελών ξενοδοχείων της Μαδρίτης θα προσφέρουν στους άστεγους τα φαγητά που τους μένουν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τα φαγητά θα παραλαμβάνουν εθελοντές από τα εστιατόρια των πέντε πολυτελών ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων το "Palace" και το "Ritz" και θα σερβίρονται στους άστεγους σε καντίνες που θα στήσουν θρησκευτικές και άλλες οργανώσεις". Το γεγονός, αν και όχι πολύ πρόσφατο, είναι αληθινό. Οι χειρότεροι εφιάλτες του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου του παρελθόντος έγιναν μια απλή είδηση των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Με τον ίδιο τρόπο που ακόμη και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στα Βαλκάνια είχε αρχίσει να μετατίθεται από πρώτη είδηση στα κυρίαρχα ΜΜΕ, μέχρι να επανέλθει σαν πρώτη πατώντας επί των πτωμάτων μιας νέας ΝΑΤΟικής σφαγής. Η και σαν μια σκληρή πραγματικότητα με την εξάπλωσή της.

Γιατί ακόμη και αυτός ο πόλεμος να μην είχε ξεκινήσει, τα αποφάγια του "Ritz" δε θα γίνονταν ποτέ είδηση. Κι αν ακόμη γίνονταν, θα γίνονταν για να διαφημιστεί. Αλλωστε, η καπιταλιστική "φιλανθρωπία" εκτόνωσε κάθε μαζικό αίσθημα αηδίας που θα μπορούσε ίσως να υπάρξει, ακόμη από την εποχή που ο Ντίκενς προσωποποιούσε το κακό σκιαγραφώντας τον "κλασικό" καπιταλιστή της πρώιμης βιομηχανικής Αγγλίας. Ετσι κι αλλιώς η ουσία δεν αλλάζει. Φανταστείτε: ένας μεγαλομέτοχος της "Μπόινγκ", που βλέπει τα κέρδη του να φτάνουν στα ύψη, δολοφονώντας την εργατική τάξη και τα παιδιά της στη Γιουγκοσλαβία, "πετάγεται" για μια ταυρομαχία στη Μαδρίτη και βλέπει από το παράθυρο της σουίτας του τις ουρές των αστέγων να περιμένουν τα αποφάγια του. Στη θέση της "Μπόινγκ" μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε εταιρία. Οπως και στη θέση των αστέγων της Μαδρίτης, την εργατική τάξη (είτε ως άνεργη είτε ως άστεγη) όλου του πλανήτη.

Συγχρόνως, στις πλάτες αυτών των αστέγων θα "χορέψουν" τα ΜΜΕ, που θα καλύψουν και θα διαφημίσουν -με το αζημίωτο- τις πολυεθνικές των ξενοδοχείων, οι "φιλανθρωπικές" οργανώσεις, που θα δοξάζουν τους παραπάνω και θα "ξεπλένουν" -στην καλύτερη των περιπτώσεων- την εικόνα τους και, βέβαια, οι εθελοντές και οι... "εθελοντές" -μπορεί και κάποιος τηλεοπτικός αστέρας ή ακόμη και κροίσος- που θα μοιράζουν τα σουσαμένια ψωμάκια ενός πρωινού, που ξέμειναν.

Με τον ίδιο τρόπο που οι "Λάτσηδες" πετάνε μερικά "αποφάγια" από τα ματωμένα κέρδη τους για τους πρόσφυγες του Κοσσόβου, τους οποίους πολύ θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν στη δική τους κρεατομηχανή σαν φθηνό εργατικό δυναμικό και για να τους κάνουν τεμενάδες από τον Σημίτη μέχρι τον Ερυθρό Σταυρό.

Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αυτή, που τα επίσημα στοιχεία λένε, τα δικά τους στοιχεία, ότι έχει ρίξει πάνω από το 20% του ελληνικού λαού στη μιζέρια.

Αυτό που ο Κλίντον ονόμασε σε ανύποπτη (;) εποχή ως "νέα τάξη πραγμάτων", δεν είναι παρά μια έκφανση του συστήματος. Και όσοι εσκεμμένα το αποσιωπούν, δεν είναι παρά οι απολογητές του.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουλάχιστον 100.000 χάνουν «προσωρινά» τη δουλειά τους(2020-03-18 00:00:00.0)
Συνθήκες εξάντλησης και δεκάδες παραιτήσεις στο «Grand Resort Lagonissi»(2019-07-05 00:00:00.0)
Εμπόδια από την εργοδοσία μεγάλου ξενοδοχείου σε περιοδεία του ΚΚΕ(2019-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-08-13 00:00:00.0)
Το σύστημα γεννά αστέγους κι ανέργους(2002-07-23 00:00:00.0)
«Οδηγοί» τουρισμού - ξενοδοχείων από την ICAP(2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ