Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το σύστημα γεννά αστέγους κι ανέργους

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου

Ο Σπ. Χαλβατζής συνομιλεί με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα
Ο Σπ. Χαλβατζής συνομιλεί με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα
Να αγωνιστούμε ενάντια στα αίτια που γεννούν ανέργους και αστέγους κάλεσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, μετά την επίσκεψή του στο Ιδρυμα Αστέγων του δήμου. Εκεί προσφεύγουν εκατοντάδες άνθρωποι συνθλιμμένοι στα γρανάζια του συστήματος, για ένα πιάτο φαγητό και λίγες ώρες ύπνου. Μερικά στοιχεία,για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, φοβίζουν, καθώς αρκετοί από εμάς θα μπορούσαν να είναι στη θέση τους. Απόδειξη ότι το σημερινό πολιτικοοικονομικό σύστημα δε χωρά πολλούς.

Επισκεπτόμενος το χώρο εστίασης του Ιδρύματος στο «Σεράφειο» Κολυμβητήριο) και συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο Στ. Λάμπρου και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σ. Λομβαρδό, ο υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ι. Πιερουτσάκο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προσπάθεια που γίνεται από το δήμο. Υπολογίζεται ότι ο δήμος φιλοξενεί συνεχώς 190 - 200 αστέγους σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει. Συνολικά έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής 800 άτομα, ενώ αυτοί που προσφεύγουν για βοήθεια στο Ιδρυμα είναι ηλικίας 23 - 90 χρόνων.

Συνομιλώντας με αρμόδιους και φιλοξενούμενους στο Ιδρυμα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι αυτή τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο δήμος θα έπρεπε να την ασκεί η κεντρική διοίκηση και όχι να τη μετακυλίει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Εμείς ως "Συμπαράταξη" - σημείωσε - αγωνιζόμαστε να διαμορφωθούν όροι, προϋποθέσεις και συνθήκες να εξαλειφθεί αυτή η κατάσταση, να μην υπάρχουν άστεγοι, να μην υπάρχουν πεινασμένοι, οι οποίοι βρίσκουν σήμερα βεβαίως ένα πιάτο φαγητό στο Ιδρυμα»

Υπογράμμισε ότι η «Συμπαράταξη» στηρίζει την προσπάθεια του δήμου, καθώς «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, άνεργοι οι περισσότεροι, άστεγοι, οι οποίοι βρίσκουν θαλπωρή, βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η δραστηριότητα έπρεπε να αναπτύσσεται από το κράτος, και κυρίως να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται πάλη, χρειάζεται και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνηθισμένοι άνθρωποι

Πόσοι από τους αστέγους είναι αμόρφωτοι; Αλλοδαποί; Πρώην φυλακισμένοι ή ψυχοπαθείς; Ελάχιστοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δήμου Αθήνας, ο μέσος όρος ηλικίας των αστέγων που εξυπηρετεί το Ιδρυμα είναι 48,5 χρόνια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην κλίμακα (δηλαδή το 56,7%) παρατηρείται στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες (19-50 χρόνων).

Μόνο το 7,8% των φιλοξενούμενων αστέγων είναι αλλοδαποί. Η Αττική «υπερεκπροσωπείται» με 21,8%. Ακολουθούν: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα με περίπου 7,6% η κάθε μία.

Το 57% έχει τελειώσει Δημοτικό. Το 14% Γυμνάσιο. Το 17% Λύκειο. Το 5% μέση τεχνική/ επαγγελματική εκπαίδευση. Το 2% ανώτερη τεχνική και ανώτατη εκπαίδευση.

Μόλις 6,3% ήταν προηγουμένως σε φυλακή και μόλις 4,5% σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Το 44,3% είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο. Το 7,2% είναι ανενεργό λόγω ηλικίας. Το 19,8% είναι ανενεργό για λόγους υγείας.

Προηγούμενα, το 51,9% ήταν ανειδίκευτοι εργάτες, χειρονάκτες ή μικροεπαγγελματίες. Το 13,1% ήταν στην ευρύτερη παροχή υπηρεσιών και στις υπαίθριες πωλήσεις. Το 7,8% ήταν χειριστές μηχανημάτων και το 7,2% τεχνίτες. Το 2,7% ήταν εργοδότες. Το 18,2% αυτοαπασχολούμενοι και το 27,8% μισθωτοί.

Το 4,8% δούλευε στη γεωργία. Το 11% στη βιομηχανία/ βιοτεχνία. Το 15,8% στο εμπόριο/ εστιατόρια/ ξενοδοχεία. Το 12,8 στις μεταφορές/ επικοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ