Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΘΗΝΑ
Χάνεται κι άλλο πράσινο

... αλλά «κερδίζουμε» σε μπετόν και σημαιάκια αξίας μισού δισ.!

Από παλιότερη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων
Από παλιότερη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων
Στον Κολωνό και την πλατεία Αττικής περισσεύουν το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι; Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ναι. Γι' αυτό ετοιμάζονται να παραδώσουν προς τσιμεντοποίηση άλλους δυο χώρους που προορίζονταν να καλύψουν ζωτικές ανάγκες των περιοίκων. Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή, αν και δε βρίσκει χρήματα για ανάπτυξη πρασίνου στις γειτονιές, σχεδιάζει να σπαταλήσει άλλο μισό δισ. δρχ. για άνυδρα φτιασιδώματα σε κεντρικά σημεία του δήμου.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη τον αποχαρακτηρισμό από πλατεία του οικοπέδου επί των οδών Πέτρας, Ιωαννίνων και Παλαμηδίου στον Κολωνό και τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο. Είχε χαρακτηριστεί πλατεία με διάταγμα του 1948, αλλά επί 54 χρόνια ο δήμος δεν έδωσε τα χρήματα της απαλλοτρίωσης στους ιδιοκτήτες. Αντίθετα μεσολάβησαν το 1989 απόφαση του - διορισμένου τότε από το ΠΑΣΟΚ - νομάρχη για αποχαρακτηρισμό και μετατροπή σε οικοδομήσιμο, το 1996 ανάλογη εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και το 1997 της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλης, όπως και μια πρώτη απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας το 1999. Τώρα έρχεται να πάρει την τελειωτική απόφαση.

Αντίστοιχη απόφαση θέλει να πάρει και για το οικόπεδο επί των οδών Αλκβιάδου και Διδύμου στην πλατεία Αττικής. Παλαιότερα χαρακτηρίστηκε από το δήμο ως χώρος πρασίνου και τώρα η δημοτική αρχή θέλει να το μετατρέψει σε οικοδομήσιμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Οι δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες, στα χαρτιά δεσμεύουν χώρους δήθεν για να αναπτύξουν πράσινο και εγκαταστάσεις αναψυχής. Αφήνουν τον καιρό να περνά τάζοντας στους δημότες και ψηφοθηρώντας, λεφτά στους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων οικοπέδων δε δίνονται, οι νόμιμες προθεσμίες περνούν και τα οικόπεδα παραδίδονται στους ιδιοκτήτες. Αυτοί στο δοσμένο σύστημα άκρατης κερδοσκοπίας με τη γη, εκμεταλλευόμενοι τους υψηλούς συντελεστές δόμησης και με το όνειρο της αντιπαροχής, συνεργάζονται με εργολάβους και υψώνουν μεγαθήρια.

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 409 εκατ. δρχ. για τη «διαμόρφωση - ανάδειξη των εισόδων - πυλών της πόλης». Πρόκειται για πλάκες και σημαίες που έχουν εδώ και χρόνια στηθεί σε οκτώ σημεία (επί των οδικών αξόνων Λιοσίων, Αχαρνών, Κηφισίας, Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Συγγρού, Πειραιώς και Αθηνών) και σηματοδοτούν την είσοδο στα όρια του δήμου. Η δημοτική πλειοψηφία θέλει λόγω και της «νέας μεγάλης ιδέας», των αγώνων του 2004, να «αναβαθμίσει» αυτά τα σημεία και δε φείδεται χρημάτων. Προφανώς για την κυρίαρχη αντίληψη, αναβάθμιση της πόλης δε συνιστούν το πράσινο και οι πλατείες, αλλά τα δαπανηρά κακόγουστα «μνημεία» με τις σημαιούλες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχρονισμένα πυρά κατά των λαϊκών συμφερόντων(2005-11-06 00:00:00.0)
Νέοι αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων(2002-06-27 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι(2000-05-20 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι εγκαλούν τους υπεύθυνους(1997-05-28 00:00:00.0)
Επιμένει "οικολογικά" η πλειοψηφία(1996-09-24 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή εις βάρος των ελεύθερων χώρων(1996-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ