Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
Μηνύματα και ευχαριστίες

Μεστή μηνυμάτων για τους επιδιωκόμενους στόχους των ΗΠΑ στο θέμα της τρομοκρατίας όσο και για τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη ήταν η ομιλία του πρεσβευτή Τ. Μίλερ το βράδυ του Σαββάτου στη λήξη του συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ.

Το πρώτο που έκρινε σκόπιμο να αναδείξει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν είπε κανένα «όχι» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» μετά την 11η του Σεπτέμβρη. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι εξαιρετική. Η Ελλάδα έχει απαντήσει θετικότατα σε κάθε αίτημα που υποβάλαμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οχι απλώς με την έκφραση συλλυπητηρίων, αλλά με έμπρακτη υποστήριξη». Δε δίστασε μάλιστα να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Για παράδειγμα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα δέχτηκε το αίτημα για προσγειώσεις αμερικανικών αεροσκαφών στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη, για τα αεροσκάφη που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν, η Ελλάδα έστειλε μια φρεγάτα με 130 ναύτες για να συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη που τώρα περιπολεί την Αραβική θάλασσα. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του γι' αυτό στη διάρκεια της τελετής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Μέχρι πρόσφατα Ελληνες στρατιωτικοί συμμετείχαν στη δύναμη που περιπολούσε με τα ιπτάμενα ραντάρ πάνω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ». Και ακόμα «η Ελλάδα πήρε μέρος στο κυνήγι για την ανεύρεση των οικονομικών πόρων που ενισχύουν την τρομοκρατία. Εχουν κατασχεθεί ως σήμερα ποσά ύψους 50 δισ. δολ. από λογαριασμούς υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο εκθείασε την «αντιτρομοκρατική συναίνεση» σε πολιτικό επίπεδο, λέγοντας ότι «η αλληλεγγύη που είδαμε στο μνημόσυνο που τελέστηκε στην αμερικανική πρεσβεία για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρουσία του Προέδρου Κ. Στεφανόπουλου, του Αρχιεπισκόπου της Αθήνας και του Δημάρχου της Αθήνας, εξακολουθεί να εκδηλώνεται και σήμερα». Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, προσφέρθηκε(!) να εκπαιδεύσει το στρατό στο Αφγανιστάν. Αυτή την ώρα βρίσκονται στο Αφγανιστάν Ελληνες στρατιώτες του μηχανικού και του υγειονομικού. Επίσης η Ελλάδα έχει το δικό της σύνδεσμο στο κεντρικό αρχηγείο. «Θέλω να επαναλάβω, κατέληξε, ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη σύμμαχος στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οχι μόνο συλλήψεις...

Αναφερόμενος στη συνέχεια ειδικά στο εξάρθρωση της «17Ν» κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στις συλλήψεις, αλλά ζητά καταδίκες(!).

«Η "17 Νοέμβρη", μια από τις πιο ύπουλες και μισητές τρομοκρατικές οργανώσεις στο πρόσωπο της Γης και ασφαλώς στην Ευρώπη έχει αρχίσει να διαλύεται», είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία. Δεν είναι απλά μόνο θέμα προσαγωγών και συλλήψεων. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που σέβεται τους νόμους και οι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν και να καταδικαστούν σύμφωνα με τους νόμους. Κι αυτό θα πάρει χρόνο. Γι' αυτό και ζητώ να δείξετε υπομονή».

Σημείωσε ακόμα πως «είδαμε επίσης μίαν εκπληκτική αλλαγή στην κοινή γνώμη. Πριν χρόνια, η οργάνωση αυτή αντιμετωπιζόταν από μερικούς σαν μια ρομαντική εκδοχή του Ρομπέν των Δασών της Αριστεράς». Τώρα, συνέχισε, αντιμετωπίζεται γι' αυτό που πραγματικά είναι, μια ομάδα τρομοκρατών, κοινών εγκληματιών και ληστών. Αυτό συνέβη γιατί ο κόσμος γνώρισε το πρόσωπο των θυμάτων των τρομοκρατών και των οικογενειών τους που θρήνησαν το χαμό τους.

Πρόκειται για μια μεγάλη πράγματι επιτυχία της Ελλάδας. Και ψυχολογικά έχω παρατηρήσει μιαν εκπληκτική αλλαγή: Οι Ελληνες νιώθουν τώρα πιο καλά για τον εαυτό τους. Και όχι μόνο επειδή κατάφεραν αυτή την επιτυχία μόνοι τους (είμαστε χαρούμενοι που συμβάλαμε και εμείς).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ