Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Η ΤΑ υπερασπιστής των μορφωτικών δικαιωμάτων

Την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να εξασφαλίσει μόρφωση και εκπαίδευση για όλους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση του Παναγιώτη Κοσιώνη «Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι», με αφορμή τη δημοσίευση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμών πρόσβασης των μαθητών της Γ' Λυκείου. «Συνολικά τέσσερις στους δέκα Πατρινούς μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ενώ σε κάποιες κατευθύνσεις όπως η θεωρητική, το ποσοστό έφτασε στο 45,9%(ή 16.452 μαθητές) και στην τεχνολογική κατεύθυνση 2 σε 46,75% (ή 17.562 μαθητές)».

Το φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται πιο έντονα στις φτωχές συνοικίες της Πάτρας (Ζαρουχλέικα, Προσφυγικά, Αγία Τριάδα, Ζαβλάνι κ.ά.) απασχολεί σοβαρά τους Πατρινούς, όπως φαίνεται και από τις συζητήσεις με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι καθημερινά εξορμούν με την ανακοίνωση της παράταξης στις λαϊκές γειτονιές της πόλης, αναδεικνύοντας το ζήτημα αυτό.

«Αυτό που διαπιστώνεται και φέτος, για πέμπτη χρονιά εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «είναι ότι αυτή ΠΕΤΥΧΕ να μετατρέψει το Λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο που το μόνο που κάνει είναι να εξοντώνει τους μαθητές, που όλο και λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα αυτοί που τελικά παίρνουν απολυτήριο να είναι σχεδόν οι μισοί από εκείνους που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο. Οι υπόλοιποι έχουν φύγει είτε για τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, είτε εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία αναδεικνύει η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι», αποδεικνύουν και τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς το φαινόμενο της χαμηλής βαθμολογίας αγγίζει κατά κύριο λόγο τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι νέοι, προερχόμενοι από φτωχές, λαϊκές οικογένειες να παίρνουν τη μόρφωση, ακόμα και να έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σε αυτή τη διαδικασία οι ευθύνες των Φλωράτου (νυν Δημάρχου της Πάτρας και υποψηφίου με τη Νέα Δημοκρατία) και Καράβολα (πρώην Δημάρχου της πόλης και υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ) είναι καθοριστικές καθώς «στηρίζουν με συνέπεια την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική του συστήματος, στηρίζουν το σχολείο των λίγων και εκλεκτών».

Η ΤΑ υπογραμμίζει η Κίνηση, μπορεί να παίξει ένα προωθητικό ρόλο στην υπεράσπιση και διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων, αν οργανώσει την αντίσταση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας και αν συντονίσει τη δράση της με το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ενα σχολείο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της μορφωτικής στάθμης της νεολαίας και μια τέτοια φιλολαϊκή εξέλιξη στο χώρο της εκπαίδευσης μόνο η παράταξη "Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι" μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια, γιατί μόνο αυτή έχει τη φιλοσοφία της δημόσιας, δωρεάν, υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από κοινωνική θέση και ταξική προέλευση. Να γιατί την επαύριο των εκλογών η Πάτρα πρέπει να έχει Δήμαρχο τον Παναγιώτη Κοσιώνη. Στις 13 του Οκτώβρη ο λαός της Πάτρας μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία των Δημοτικών Εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ