Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του ευρωστρατού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Με άλλοθι, πλέον, την εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία, το ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού συζητήθηκε αλλά δε «λύθηκε» ούτε στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, και όλα τώρα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ μέχρι τη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής στην Πράγα, τον επόμενο Νοέμβρη, όπου θα διακηρυχτούν η νέα «αντι-τρομοκρατική δομή» και η περαιτέρω διεύρυνση της «Συμμαχίας».

Με δεδομένη την αυτο-εξαίρεση της Δανίας, που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα και ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου προέβησαν σε δηλώσεις «προτεραιοτήτων» για το επόμενο εξάμηνο. Ο πρώτος, ως έχων το «θεσμικό» πρόσταγμα για την ΕΠΑΑ και ο δεύτερος, ο Γ. Παπανδρέου, ως αναπληρωματικός «πρόεδρος», συμπτωματικά επειδή η Ελλάδα παραλαμβάνει την επόμενη προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Με εκκρεμές το ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού, λόγω τουρκικών επιφυλάξεων στο ΝΑΤΟ, της τριμερούς «συμφωνίας της Αγκυρας» μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας και ελληνικών επιφυλάξεων στην ΕΕ, το συνολικό «πακέτο» των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις «κοινές» επιχειρήσεις «διαχείρισης των κρίσεων» με προληπτική καταστολή ή επέμβαση, απομένει ακόμη να «διευκρινιστεί» και να οριστικοποιηθεί. Η πρώτη «πρόβα» της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) έχει αποφασιστεί να είναι η αντικατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, η εντολή της οποίας λήγει στις 26/10/2002.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ έθεσαν ζήτημα τι θα γίνει αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού». Οπως ομολόγησε επίσημα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «επισήμως δεν υπάρχει άλλη λύση» από το να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις στην ΕΕ, και περί αυτού, όπως και περί «εναλλακτικών» επιλογών, έγινε συζήτηση στο Συμβούλιο, αλλά «όχι με λεπτομέρειες» (Γ. Παπανδρέου). Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να δοθεί μια «ολιγόμηνη» παράταση της εντολής παραμονής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Σκόπια. Αλλά το όριο εξεύρεσης λύσης θεωρείται, πάντα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (Δεκέμβρης 2002), αφού η «ευρωπαϊκή» ΔΤΕ πρέπει να είναι επιχειρησιακά σε ισχύ από τις αρχές του 2003. Και βέβαια οι ΗΠΑ, που μοιράζουν την τράπουλα σε Τουρκία και Ελλάδα για το ζήτημα αυτό, μπορούν, αν τους συμφέρει, να «λύσουν» την εμπλοκή, υπό τις ευλογίες τους, στη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής της Πράγας.

Σ' αυτή τη φάση το σίγουρο είναι πως παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες των Αθηνών, δεν υπάρχει καμία «συμφωνία της Σεβίλλης», και χτες ο Γ. Παπανδρέου έκανε μόνο μια υπαινικτική αναφορά για «νέα δεδομένα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (Ιούνης 2002). Ο προνομιακός (...) συνομιλητής στην Τουρκία, ο Ισμαΐλ Τζεμ έχει παραιτηθεί και ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συναντήθηκαν μόνο «δύο φορές μετά τη Σεβίλλη». Αντίθετα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τον Χ. Σολάνα στη Σάμο, όπου «συζητήθηκαν διάφορες ιδέες» στα πλαίσια της «οικογενειακής» συνάθροισης του «ιδρύματος Παπανδρέου», παρουσία και του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον. Πάντως, η εμπλοκή του ευρωστρατού δεν αφορά μόνον στην «επιχειρησιακή ικανότητα» της «ευρωπαϊκής» ΔΤΕ στα Βαλκάνια.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, το επιτελείο του Χ. Σολάνα στις Βρυξέλλες ψάχνει «εμπιστευτικά για να εντοπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις», και στο χτεσινό Συμβούλιο ο στρατοκράτης της ΕΕ έκανε επισταμένη αναφορά «στην κρίση του Σουδάν» (!!!) Γιατί βέβαια, τα ζητήματα της ΕΠΑΑ δεν αφορούν μόνο στην «επιχειρησιακή ικανότητα του ευρωστρατού από το 2003» (Γ. Παπανδρέου), αλλά στο σύνολο της εξωτερικής πολιτικής και «πολιτικής ασφάλειας» της ΕΕ, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μ. Ανατολή, τη «στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία» και «τα ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας ενόψει διεύρυνσης». Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε χτες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γερμανό Γκ. Φερχόιγκεν. Ο Ρ. Πρόντι «συγχάρηκε» τον Γ. Παπανδρέου και για την 17Ν (...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ