Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Αμεση η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου

Λαϊκή απαίτηση είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο, αφού το υπάρχον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες

Το νοσοκομείο του Αγρινίου, δύναμης εκατό κλινών, εξυπηρετεί ένα νομό διακοσίων τριάντα χιλιάδων κατοίκων, καθώς και το διπλανό νομό της Ευρυτανίας και ένα μέρος των κατοίκων της Φωκίδας, που αντικειμενικά πηγαίνουν στο Αγρίνιο. Οι κάτοικοι της πόλης εδώ και χρόνια εκφράζουν την ανάγκη για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιοχή, δυναμικότητας τριακοσίων πενήντα κρεβατιών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και με εύκολη πρόσβαση σ' αυτό.

Το αίτημα αυτό των κατοίκων εδώ και μια εικοσαετία προβάλλεται ως προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Το υπάρχον παλιό νοσοκομείο που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, είναι μικρής δυναμικότητας και η πρόσβαση σε αυτό, εξαιτίας του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, είναι δυσχερέστατη.

Μια απλή επίσκεψη στο νοσοκομείο πείθει τον οποιονδήποτε για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο. Η κτιριακή υποδομή του είναι παμπάλαια, οι χώροι του ελάχιστοι, τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ πολλοί ασθενείς, μεταφέρονται αναγκαστικά στις δύο ιδιωτικές κλινικές - που οι λίστες τους με τα ραντεβού για κάποια εξέταση είναι μακροσκελής - που λειτουργούν στην πόλη, αφού το νοσοκομείο είναι σχεδόν πάντα υπερπλήρες. Πρόσφατα ξηλώθηκε η βιβλιοθήκη για να γίνει θάλαμος ασθενών.

Ταυτόχρονα, σημαντικές κλινικές για ένα νοσοκομείο δε λειτουργούν, όπως η Παιδιατρική και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η Παιδιατρική κλινική είναι έτοιμη από άποψη χώρου εγκατάστασής της, εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού, όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, επειδή δε γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι επίσης έτοιμη από άποψη εξοπλισμού και χώρου εγκατάστασης, όμως οι απαραίτητες προσλήψεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν γίνει ακόμη.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγρινίου επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη μη ορθή λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νομό, αφού είναι αναγκασμένο να εξυπηρετεί ακόμα και τη συνταγογραφία.

Μιλώντας στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Παπαθανασίου τόνισε: "Πρέπει να γίνουν κινήσεις σε δύο σκέλη, για να βελτιωθεί ως ένα βαθμό το επίπεδο της περίθαλψης στο νομό μας. Από τη μία πλευρά να αρχίσουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής να παρέχουν ικανές υπηρεσίες στον πληθυσμό που έχει ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να αναβαθμιστεί το υπάρχον νοσοκομείο από θέμα κτιριακής υποδομής, εξοπλισμού και επαρκούς προσωπικού και βέβαια να προχωρήσει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου".

Η εικόνα του νοσοκομείου είναι τριτοκοσμική. Ο νεκροθάλαμος βρίσκεται δίπλα από τα εξωτερικά ιατρεία, οι απαρχαιωμένες αποχετεύσεις περνούν κάτω από τα μαγειρεία. Οι εργαζόμενοι εκεί, έχουν να λένε για τις φορές εκείνες που μαγείρευαν το φαγητό των ασθενών και άρχισαν να πλημμυρίζουν τα μαγειρεία από τα λύματα των αποχετεύσεων. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις περικοπές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου έχει να πληρωθεί τις υπερωρίες του από το Γενάρη, ενώ δεν πληρώθηκαν ούτε οι βάρδιες Μάη και Ιούνη.

Τα τελευταία λόγια του Κ. Παπαθανασίου ίσως δίνουν μια απάντηση για τους λόγους που δεν προχωράει η ανέγερση του νέου νοσοκομείο στην πόλη: "Η πολιτεία πρέπει να πάρει επιτέλους την απόφαση να φτιάξει νέο νοσοκομείο στο Αγρίνιο. Εκτός και αν την εμποδίζουν συμφέροντα τρίτων που δεν έχουν να κάνουν με το επίπεδο της περίθαλψης του λαού και ίσως αν αναβαθμιζόταν η παρεχόμενη περίθαλψη στην περιοχή μας να έχαναν μέρος του εισοδήματός τους".

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ