Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Χρειάζεται αποτελεσματική αντίσταση...

...για να έχει ο Εθνικός Κήπος την τύχη του Πάρκου Ελευθερίας

Ζήτημα πολιτικής βούλησης θεωρεί την εγκατάλειψη του Εθνικού Κήπου ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα",και επισημαίνει πως πίσω από τα σενάρια για την αλλαγή φορέα διαχείρισής του κρύβεται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Η δήλωση του Λ. Αυδή είναι η εξής:

"Το πρόβλημα του Εθνικού Κήπου, ενός από τους ελάχιστους και ίσως τους μοναδικούς υψηλής ποιότητας πνεύμονες της Αθήνας, δεν είναι πρόβλημα φορέα διαχείρισης, αλλά πολιτικής. Αυτή τη στιγμή ο Εθνικός Κήπος φθίνει, επειδή δεν είναι δυνατό με το υπάρχον προσωπικό να συντηρηθεί η βλάστηση. Παράλληλα, όμως η μείωση της έκτασής του συνεχίζεται. Εκτός από το χώρο που αποκόπηκε παλιότερα για να εγκατασταθεί η βασιλική (ήδη προεδρική) φρουρά, ένα μέρος καταστράφηκε για τις εγκαταστάσεις του μετρό και ένα άλλο μέρος καταλήφθηκε από τον περίβολο (και τον υπόγειο σταθμό) της Βουλής. Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής ακύρωσης του Κήπου ως χώρου πράσινου διαφαίνεται ήδη από τις προοπτικές εκμετάλλευσης, δηλαδή ιδιωτικοποίησής του, που σημαίνει την αφαίρεση και άλλων τμημάτων από τη λειτουργία του ως κοινόχρηστου χώρου πράσινου υψηλής ποιότητας. Γιατί η μείωση της έκτασής του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αλλοιώσει τη συνολική του λειτουργία που προϋποθέτει τη σημερινή έκταση.

Πίσω από τα σενάρια για την αλλαγή του φορέα διαχείρισης κρύβεται η πρόθεση για την ανάθεση της διαχείρισης του Κήπου σε φορέα κατάλληλο για τη μεταβίβαση της εκμετάλλευσής του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση, ο Εθνικός Κήπος σύντομα θα έχει την τύχη του Πάρκου Ελευθερίας και άλλων κοινόχρηστων χώρων της Αθήνας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ