Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μνηστήρες του Κήπου

Συνέντευξη στο "Ρ" της Κωνσταντίνας Σκλαβούνου - Τσούμα, διευθύντριας της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών

Η Κωνσταντίνα Σκλαβούνου - Τσούμα,γεωπόνος, που διορίστηκε διευθύντρια της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών πριν τέσσερις μήνες, μιλά στο "Ρ" για τα σοβαρά προβλήματα του Κήπου.

"Η υπηρεσία μας επιχορηγήθηκε φέτος με 220 εκατομμύρια, ενώ μόνο οι δαπάνες για την πληρωμή των εργαζομένων φτάνουν τα 210 εκατομμύρια. Πρέπει λοιπόν να συντηρηθούν 158 στρέμματα κήπου για έναν ολόκληρο χρόνο με 10 εκατομμύρια. Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. "Το προσωπικό που διαθέτουμε δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες του Κήπου. Για να συντηρηθεί ο Κήπος χρειάζονται τουλάχιστον 75 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό. Συνεπώς, η συντήρηση γίνεται με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 33 εργαζομένων και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε".

Οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με το Ν.2190/1994 που προβλέπει την πρόσληψη ενός εργαζόμενου σε αντικατάσταση πέντε που έχουν φύγει. Με τον τρόπο αυτό κόβεται ουσιαστικά κάθε δυνατότητα πρόσληψης παραπάνω προσωπικού και κατά συνέπεια η πιθανότητα για σωστή συντήρηση του Κήπου.

Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η συντήρηση και καθαριότητα του Κήπου. Ο Κήπος διαθέτει ένα ανυψωτικό μηχάνημα, ενώ το βυτιοφόρο που είναι απαραίτητο τόσο για το πότισμα όσο και για την πυροπροστασία του Κήπου δεν υπάρχει.

Οι "μνηστήρες" του Κήπου

Οσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης του Κήπου από άλλους φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα τον διαχειριστούν καλύτερα, η διευθύντρια του Κήπου είναι κατηγορηματική: "Αν αναλάβουν τον Κήπο το ΥΠΕΧΩΔΕ ή ο Δήμος Αθηναίων υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να αλλοιωθεί τόσο ο χαρακτήρας του, όσο και η μορφή του. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κήπο μεγάλης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί ανεξάρτητος"!

Οπως επισημαίνει η Κ. Σκλαβούνου, ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ υπόσχονται να βελτιώσουν και να αναπλάσουν τον Κήπο. Τα εύλογα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι με τι πόρους και κατά ποιον τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο. "Μάλλον, ελπίζει να τον μετατρέψει σε χώρο αναψυχής με μικρά καφενεία και θεατράκια με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά!", παρατηρεί η Κ. Σκλαβούνου.

Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει η ίδια, αν παρατηρήσει κανείς τα πάρκα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων ανακαλύπτει ότι δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. "Απ' τη στιγμή που τα άλλα πάρκα δεν είναι σε καλή κατάσταση γιατί να είναι ο Εθνικός Κήπος αν τον αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων;" αναρωτιέται η Κ. Σκλαβούνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ