Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθυστερούν διορισμοί και αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Ενα μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους διορισμούς εκπαιδευτικών και επιπλέον έχουν καθυστερήσει οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από περιοχή σε περιοχή και οι αποσπάσεις στα ΑΕΙ. Παρά το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται και πάλι στο παραπέντε, με αποτέλεσμα η γνώριμη πια εικόνα των σχολείων, χωρίς εκπαιδευτικούς τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων, να επαναληφθεί και φέτος. Ειδικότερα για τις αποσπάσεις, εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν ανακοινωθούν οι διορισμοί, αν δεν προηγηθεί η ανακοίνωση των αποσπάσεων, οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί δε θα ξέρουν πού τοποθετούνται.

Πριν ένα μήνα περίπου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε μεγαλόστομα "μαζικούς" διορισμούς εκπαιδευτικών, παίζοντας, όπως αποδείχτηκε γρήγορα, ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Κι αυτό γιατί στον αριθμό των 6.127 εκπαιδευτικών που εξήγγειλε, συμπεριλαμβάνονται και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από ειδικότητες όπου δεν υπάρχουν επιτυχόντες! Υπενθυμίζεται ότι φέτος προβλέπεται το 40% των διορισμών κατά κλάδο να καλυφθεί από τη λίστα επιτυχόντων του γνωστού "διαγωνισμού της ντροπής". Ετσι, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, από τον αριθμό που ανακοινώθηκε, μόλις 4.000 εκπαιδευτικοί θα φτάσουν τελικά στα σχολεία καθώς οι υπόλοιποι... δεν υπάρχουν. Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, δε θα γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, επικαλούμενο μάλιστα σχετικό αίτημά τους. Αυτό το διαψεύδουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ΟΛΜΕ. Ετσι, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι διορισμοί φέτος θα είναι μειωμένοι κατά 3.000 περίπου. Η μείωση βέβαια των διορισμών σχετίζεται άμεσα με το στόχο της μείωσης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο λύκειο και τα αποτελέσματά της έγιναν ήδη φανερά τόσο στην Α όσο και στη Β λυκείου.

Παράλληλα με τους διορισμούς, το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν και 10.000 αναπληρωτές, επιμένοντας και επεκτείνοντας το θεσμό αυτό αντί για κανονικούς διορισμούς. Από αυτούς, 6.000 θα τοποθετηθούν στην αρχή της χρονιάς και 2.000 το Νοέμβρη. Οι υπόλοιποι 2.000 θα προσληφθούν το Γενάρη, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι ανάγκες για διορισμούς φέτος είναι 15.000, ακόμα και με την αναλογία 35 μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την καθυστέρηση των διορισμών, ζητώντας μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες - και σε αυτές που δεν υπάρχουν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ - διορισμούς εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων και να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν υπερβαίνει τους 25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ