Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα ίδια ιδανικά

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης από τις Σέρρες, το Ροδολείβος, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 1 Αυγούστου, στην οροσειρά του Τσαλ - Νταγ, για τον εορτασμό των 55 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Βουλγάρους, φασίστες κατακτητές στις 29/7/44.

Πρώτη στάση των αντιστασιακών της Καβάλας ήταν το μνημείο του ιερέα Παντελή Σαρατσίδη (Παπαφλέσσα),στη διασταύρωση Αμυγδαλεώνα και Καβάλας, όπου απέτισαν φόρο τιμής στον ηρωικό αγώνα και τη θυσία του στα Τενάγη Καβάλας, στις 20-21/8/44 κατά τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών μετά τη συντριβή τους στη μάχη του Ολατζάκ - Πλαταμώνα. Ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Καβάλας μνημόνευσε το χρονικό της θυσίας του Π. Σαρατσίδη και κατατέθηκαν στεφάνια.

Το αγωνιστικό ραντεβού ήταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όπου οι αγωνιστές από όλα τα παραρτήματα κατευθύνθηκαν στο μνημείο θυσίας δύο ΕΛΑΣιτών. Του Κώστα Εμμανουηλίδη από τις Σέρρες και του Νικόλαου Μορφίνη από την Ελευθερούπολη Καβάλας.

Ο Γρηγόρης Μπαχάρης,μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στο χρονικό της νικηφόρας μάχης και τη γενικότερη δράση του ΕΑΜικού κινήματος και του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Μάχη που δόθηκε κάτω από τις ιδιαίτερα σκληρές και τραγικές συνθήκες της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής και προσάρτησης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στο βουλγαρικό κράτος από τους Γερμανούς ναζιστές κατακτητές.

Σημείωσε ότι η τεράστια πλειοψηφία του λαού της περιοχής αντιστάθηκε στην προσπάθεια των βουλγαρικών κατοχικών αρχών να εκβουλγαρισθεί παρά την πείνα, τη βία και το δέλεαρ των παροχών τροφίμων και άλλων αγαθών. "Ο λαός παρά την εγκατάλειψή του από το ελληνικό κράτος αντιστάθηκε, οργανώθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε, μάτωσε, πείνασε και τελικά λευτερώθηκε στις 13/9/44 με την κάθοδο του ΕΛΑΣ από τα βουνά της περιοχής, ύστερα από τη νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια και την ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος των Βόρη - Φίλωφ", είπε ο Γ. Μπαχάρης. Και επισήμανε τις συνθήκες και τις ομοιότητες της νέας τάξης του Χίτλερ, με τη σημερινή "νέα τάξη" των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κατήγγειλε την απάνθρωπη, γκανγκστερική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου που θα ανατρέψει, όπως και το 1941, τους κατακτητές. Τέλος, κάλεσε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να συνεχίσουν τον πολύχρονο αγώνα τους για την επικράτηση των ιδανικών τους. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της ΠΕ της ΠΕΑΕΑ Κομοτηνής Θανάσης Θεοδοσιάδης και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Σερρών Στέφανος Μπράχος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεινού, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ