Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Μια φωτιά θα τον καταστρέψει!

Εικόνες εγκατάλειψης. Οσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον συντηρήσουν. Ολα δείχνουν ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, με το εφεύρημα του ...Φορέα Διαχείρισης. Μιλά στο "Ρ" ο Γιώργος Κορκολής, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον Εθνικό Κήπο

Μια φωτιά μπορεί να καταστρέψει τον Εθνικό Κήπο!

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, εν έτει 1999, στο πρώτο διακοσμητικό πάρκο της Νεότερης Ελλάδας, ηλικίας 160 ετών. Στον Εθνικό Κήπο. Εναν από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, που διατηρήθηκε και "άνθισε" για χρόνια και αποτελεί "όαση" - κυρίως αυτόν τον καιρό - για τους κατοίκους της Αθήνας. Ο Εθνικός Κήπος κινδυνεύει από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία του κράτους. Παράλληλα, προωθούνται τα σχέδια παράδοσής του σε ιδιώτες...

Ο "Ρ" έκανε μια βόλτα στα σοκάκια του κήπου. Παντού φαίνονται τα σημάδια εγκατάλειψης. Υπεραιωνόβια δέντρα, απεριποίητα και ακλάδευτα, που σπάνε τα κάγκελα του κήπου και αποτελούν κίνδυνο ακόμα και για τους περαστικούς, λίμνες γεμάτες σκουπίδια, μισοδιαλυμένος ζωολογικός κήπος.

Μια κουβέντα με τους εργαζόμενους αποκάλυψε ότι ο κήπος δε διαθέτει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, που απαιτείται για τη συντήρησή του, δεν έχει σύστημα πυρασφάλειας - ούτε καν ένα βυτιοφόρο (!) -, ενώ έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Η σημερινή εικόνα προειδοποιεί για τους επίδοξους σωτήρες - ιδιώτες...

Αλλωστε, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης των μητροπολιτικών πάρκων, υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, που θα έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε πράξη συντήρησης, ανάπτυξης, επέκτασης, ανάπλασης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των χώρων αυτών. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων αξιώνει (συνήθως προεκλογικά...) να αναλάβει τη διαχείρισή του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, χρηματοδοτεί τον κήπο με 220 εκατομμύρια, όταν η δαπάνη για την πληρωμή των εργαζομένων φτάνει τα 210 εκατομμύρια!!!

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως, για την κατάσταση του κήπου, ευθύνονται η κακή διαχείρισή του, η αδιαφορία του κράτους για τον κήπο, οι περικοπές στη χρηματοδότησή του. Ολα όσα έχουν μετατρέψει τον Εθνικό Κήπο σε "σκιάχτρο" του παλιού εαυτού του.

Με όλα αυτά, λοιπόν, το μέλλον για τον Εθνικό Κήπο μοιάζει μάλλον απειλητικό.

Τον άφησαν στην τύχη του...

O Γιώργος Κορκολής,πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον Εθνικό Κήπο, αναφέρει στο "Ρ" ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι "o καθένας που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του κήπου ενδιαφέρεται για το πρόσωπο που θα δείξει προς τα έξω. Οι διευθυντές, συνεχίζει, δεν αναλάμβαναν ποτέ την ευθύνη για ένα ολοκληρωμένο έργο. Ο,τι τους δυσκόλευε το άφηναν στην τύχη του και καθένας από αυτούς έριχνε την ευθύνη στον προηγούμενο. Αν οι διευθυντές δεν άλλαζαν κάθε λίγο και λιγάκι, αν αναλάμβαναν την ευθύνη για μια σειρά ετών, και ο κήπος δε θα ήταν σε τέτοια κατάσταση και θα είχαν πιο υπεύθυνη σχέση με τους εργαζόμενους", επισημαίνει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που επωμίστηκαν τις αποτυχίες, την πίεση, τις απάνθρωπες, πολλές φορές, συνθήκες εργασίας. Περισσότερες ώρες εργασίας, αναφορές, εργασία με πενιχρά μέσα, καταστρατήγηση των ειδικοτήτων τους.

Αυτή τη στιγμή, στον Κήπο εργάζονται 33 άτομα και καλούνται με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ο κήπος να κάνουν τη δουλιά 75!!! Οσους, δηλαδή, προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της υπηρεσίας του Εθνικού Κήπου. "Τα απογεύματα υπάρχουν 2 φύλακες, οι οποίοι πρέπει να φυλάξουν μια έκταση 158 στρεμμάτων, ενώ το βράδυ πρέπει να φροντίσουν, ώστε να έχει βγει όλος ο κόσμος από τον κήπο και να κλείσουν και τις εφτά πύλες. Επιπλέον, επειδή οι φύλακες δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες, δουλεύουν εξαήμερο και πολλές φορές και Κυριακή",τονίζει ο Γ. Κορκολής. "Δεν υπάρχει καν τηλέφωνο στο θάλαμο των εργαζομένων στις εξωτερικές δουλιές, με αποτέλεσμα να μην έχει τρόπο ο νυχτοφύλακας να ειδοποιήσει, αν συμβεί οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της νύχτας".

"Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η κατανομή του προσωπικού", σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου. "Γίνονται αποσπάσεις εργαζομένων και από τους ήδη ελάχιστους εργαζόμενους δουλεύουν, ουσιαστικά, στον κήπο μόνο 20. Προσληφθήκαμε 10 κηπουροί και τώρα έχουμε μείνει μόνο τέσσερις να κάνουμε τις δουλιές, που πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα άτομα. Είχαμε πέντε εργάτες και έχει μείνει ένας. Σαφώς δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και το υπάρχον προσωπικό είναι εύκολο να αποσπαστεί και να πάει σε κάποιο υπουργείο σε δουλιές γραφείου. Υπάρχουν εργαζόμενοι, που είναι αποσπασμένοι εδώ και τρία χρόνια"...

Ανάλογος είναι και ο τρόπος κατανομής των θέσεων εργασίας στο προσωπικό. "Στον οργανισμό υπάρχουν θέσεις τεχνολόγων και πανεπιστημιακών γεωπόνων, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά αποσπαζόμενοι από το υπουργείο Γεωργίας και αυτό παρόλο που υπάρχουν εδώ εργαζόμενοι με πτυχία, που είναι μάλιστα και μόνιμοι. Δε μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα προσόντα μας", επισημαίνει ο Γ. Κορκολής.

"Με μια φωτιά θα καιγόταν ολόκληρος"

Εξίσου σημαντική είναι και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού. "Υπάρχουν δουλιές που για να γίνουν απαιτείται τεχνικός εξοπλισμός και εμείς αναγκαζόμαστε να τις κάνουμε με πενιχρά μέσα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλές φορές ατυχήματα", τονίζει. Και πρόκειται για ελλείψεις, οι οποίες δε θέτουν σε κίνδυνο μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τον ίδιο τον Κήπο: "Ο Κήπος είναι κυριολεκτικά εγκαταλειμμένος. Αν έπαιρνε μια φωτιά το καλοκαίρι, θα καιγόταν ολόκληρος. Δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Ούτε καν ένα βυτίο!",λέει ο πρόεδρος του σωματείου και τονίζει: "Εχουμε αναγάγει σε υπ' αριθμόν ένα τη φιλανθρωπία. Το ανυψωτικό μηχάνημα που ήταν απαραίτητο και λόγω της έλλειψής του είχαν γίνει πολλά ατυχήματα, μας το δώρισαν πριν 8 μήνες τα "Διυλιστήρια Ασπροπύργου". Τώρα περιμένουμε να μας δώσει η ΑΤΕ ένα βυτιοφόρο"...

Οσον αφορά την ενδεχόμενη μεταφορά του Εθνικού Κήπου στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Γ. Κορκολής είναι κατηγορηματικός: "Για να διατηρηθεί ο Κήπος, απαιτούνται ενδιαφέρον από το κράτος και γερές χρηματοδοτήσεις. Η ιδιωτικοποίησή του ή η μεταβίβασή του σε κάποια άλλη αρμοδιότητα χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια δεν αποτελούν λύση ούτε για τον Κήπο ούτε για τους εργαζόμενους. Με οποιαδήποτε αλλαγή μπαίνουν σε αμφισβήτηση, τόσο η μονιμότητά μας, όσο και οι συνθήκες εργασίας μας".Και συνεχίζει: "Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τον Κήπο, θα μπορούσε με μερικά χρήματα παραπάνω να κάνει πολλά... Θα μπορούσε να προσλάβει προσωπικό και να του αναθέσει την κατάλληλη εργασία. Να διαθέσει κονδύλια για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και πάνω απ' όλα να διαφυλάξει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου από την ιδιωτικοποίηση".

Νατ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ