Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αντεργατικός "καύσωνας"

Οδυνηρές οι συνέπειες του δήθεν 35ωρου στις τράπεζες, "θετική" η πορεία για κυβέρνηση - εργοδότες

Επιβεβαιώνεται διαρκώς ο αντεργατικός χαρακτήρας του ψευδεπίγραφου "35ωρου" στις τράπεζες, καθώς συνεχίζεται η "πιλοτική" εφαρμογή του και πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για τις πιέσεις που τους ασκούνται και τις συνέπειες αυτής της αντεργατικής ρύθμισης.

Τη βδομάδα που πέρασε, κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ Τραπεζών,αποτελούμενο από τους Α. Αντύπα, Γ. Βαμβακούση και Γ. Μανωλάκο,εξέτασε επιτόπου την κατάσταση σε καταστήματα των τραπεζών Εθνική, Γενική και Εμπορική.Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας περιόδευσε χτες στην Εμπορική και την Εθνική, μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτών και της ΟΤΟΕ,για να ελέγξουν την εφαρμογή του νέου ωραρίου. Το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αν και είναι νωρίς ακόμη και χρειάζεται διάλογος με τους "κοινωνικούς εταίρους", η μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου "είναι θετική"!

Με μια εντελώς διαφορετική εικόνα ήρθαν όμως αντιμέτωποι οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, καθώς: Η εφαρμογή αυτού του "35ωρου" σε περίοδο αδειών έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι από την εφαρμογή του. Σε ορισμένες τράπεζες ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις στους εργαζόμενους να δεχτούν ωράριο εργασίας 10πμ - 5μμ,απειλούμενοι και με μεταθέσεις, παρά την υποτιθέμενη ελεύθερη δυνατότητα επιλογής βάρδιας. Σε ορισμένα καταστήματα, οι διευθυντές εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους, που δε θέλουν να δουλέψουν από τις 9πμ ή τις 10πμ,να ακολουθήσουν το προηγούμενο ωράριο, που υπερβαίνει τις 35 ώρες εργασίας!

Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι που έχουν επιλέξει να εργαστούν 8πμ - 3μμ,κάθονται μια και δυο ώρες παραπάνω, με μερική ή καμία κάλυψη υπερωριών. Υπάρχουν εργαζόμενοι που οι βάρδιές τους αλλάζουν ανά βδομάδα ή μήνα και άλλοι δηλώνουν αδυναμία να εργαστούν συνεχώς με το ίδιο ωράριο. Καταρρίπτεται ο μύθος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για την κάλυψη της παράτασης του ωραρίου συναλλαγών των τραπεζών, καθώς φέρνουν προσωπικό από άλλα καταστήματα! Παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ανταπόκριση των πελατών στις τράπεζες όπου το ωράριο συναλλαγών έχει παραταθεί στα πλαίσια του "35ωρου".

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο της ΕΣΑΚ, αναγνωρίζουν ότι το νέο ωράριο εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα των τραπεζιτών, ενώ διαπιστώνουν ότι η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους, καθώς δεν παρεμβαίνει αποτελεσματικά και για την τήρηση του ωραρίου που ισχύει αυτή τη στιγμή στα υπόλοιπα καταστήματα των τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της EUROBANK, που καταστρατηγεί το ωράριο σε όλα της τα καταστήματα.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Τραπεζών επισήμαναν στους εργαζόμενους ότι με αυτό το δήθεν 35ωρο ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τους κάλεσαν να το καταργήσουν στην πράξη. Σημείωσαν ακόμη την ανάγκη να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών ενάντια στο ωράριο αυτό και να γίνουν τοπικές γενικές συνελεύσεις, ώστε να παρθούν ανάλογες αποφάσεις από τους εργαζόμενους. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα συνεχίσουν τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, προβάλλοντας τη θέση της ΕΣΑΚ για σταθερό ωράριο 35 ωρών, με εργασία 8πμ - 3μμ,από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ωράριο λειτουργίας στις γιορτές (2000-12-15 00:00:00.0)
Αντίσταση στην ανατροπή του ωραρίου (2000-01-27 00:00:00.0)
Σαράντα πέντε ώρες δουλιάς είναι τελικά το "35ωρο" στις τράπεζες! (1999-08-04 00:00:00.0)
Πάλη για το ωράριο (1999-07-22 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η "ελαστική" σύμβαση (1999-05-29 00:00:00.0)
Τορπίλη στο σταθερό ωράριο (1999-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ