Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η έρευνα του "Ρ" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποκαλύπτει σήμερα τις προτάσεις του "Ειδικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αθήνα - Αττική 2004", σχετικά με τις αναπλάσεις των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, τη δημιουργία νέων, καθώς και τις αναπλάσεις σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λιμάνι Πειραιά, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων και Σταθμός Λαρίσης).

Θυμίζουμε ότι το Σχέδιο Δράσης που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ύστερα από σχετική ανάθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ), προσδιορίζει ένα σύνολο συγκεκριμένων και άμεσων ενεργειών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αυτό το Σχέδιο παρουσιάζει καθημερινά ο "Ρ". Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή με τις αποκαλύψεις για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση στον τομέα των Μεταφορών. Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις δύο καθηγητών του ΕΜΠ (Γ. Μ. Σαρηγιάννης και Ι. Φραντζεσκάκης), οι οποίοι σχολίασαν τα προτεινόμενα μέτρα. Συνεχίσαμε με τις προτάσεις του Σχεδίου Δράσης για την παραλιακή ζώνη της Αττικής από Ελευσίνα μέχρι και Σούνιο.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες πλευρές του Σχεδίου Δράσης, που επιφυλάσσουν στους αναγνώστες μας αρκετές αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει μια πόλη για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το Σχέδιο Δράσης προσδιορίζει, στο κεφάλαιο "Ο διεθνής ρόλος της Αθήνας", τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, ως εξής:

"Αμεση υποστήριξη δραστηριοτήτων που αποτελούν την "πρώτη ύλη" του επιθυμητού διεθνούς ρόλου: χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, γραφεία, έδρες μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνή κύκλο εργασιών, έρευνα και τεχνολογία, διεθνές χονδρεμπόριο, ορισμένες κατηγορίες βιομηχανικών επιχειρήσεων αιχμής με εξαγωγικό προσανατολισμό, διεθνείς μεταφορές, τουρισμός, πολιτισμός και αναψυχή, ορισμένες κατηγορίες σπάνιου λιανικού εμπορίου και προσωπικών υπηρεσιών".

Είναι ολοφάνερο για ποιους φτιάχνεται η πόλη για - και με πρόσχημα - τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πεδίο δράσης μεγαλοεπιχειρηματιών και γιάπηδων.

Ο "Ρ", όπως επισημάναμε και τις προηγούμενες μέρες, θα συνεχίσει να αποκαλύπτει κάθε μέρα τα κυβερνητικά σχέδια με το μεγάλο αφιέρωμα που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ