Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριβές στις σχέσεις διοικητικών δικαστών και ΣτΕ

Το πρόβλημα της εξέλιξης των διοικητικών δικαστών έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (6/2000), με την οποία τάσσόταν κατά της εισόδου των διοικητικών δικαστών στο ΣτΕ.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Διοικητικών Δικαστών που εκπροσωπεί 724 δικαστές, χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα και κάνει λόγο για «απαξιωτική και προσβλητική κρίση» εκ μέρους των δικαστών του ΣτΕ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η είσοδος ή μη των λειτουργών των διοικητικών δικαστηρίων στο ΣτΕ, είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο δικαστηρίων εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής.

Οι διοικητικοί δικαστές αισθάνονται αδικημένοι, γιατί ο ανώτερος βαθμός που μπορούν να εξελιχθούν είναι αυτός του προέδρου εφετών, ενώ οι ίδιοι θα ήθελαν να μπορούν να συνεχίζουν την καριέρα τους και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, διάφοροι νομικοί και δικαστικοί φορείς, καθώς και πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ, τάχθηκαν υπέρ της εισόδου των διοικητικών δικαστών στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Πάντως, στη χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Διοικητικών Δικαστών κάνει αυστηρή κριτική στις θέσεις του ΣτΕ και μιλάει για «απόψεις περί αριστοκρατικών δικαστηρίων και δικαστηρίων δεύτερης κατηγορίας». Στην ίδια ανακοίνωση οι διοικητικοί δικαστές αναφέρουν ότι 38 χρόνια μετά την ίδρυσή τους τα διοικητικά δικαστήρια έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και αποτελούν αναντικατάστατο και απόλυτα καταξιωμένο θεσμό του δικαιικού μας συστήματος.

Τέλος, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι αισθάνεται απογοήτευση για «την απαξία με την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ αντιμετωπίζει το θεσμό των διοικητικών δικαστηρίων», τον οποίο η Πολιτεία τίμησε με το Σύνταγμα του 1975 και «τα κατέστησε από φορολογικά σε τακτικά διοικητικά δικαστήρια, αναθέτοντας σε αυτά νέες αυξημένες αρμοδιότητες, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ