Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε δίκη παραπέμπονται οι επίορκοι αστυνομικοί

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών προσάγονται σε δίκη οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη «λίστα Κυψέλης»

«Στο σκαμνί» θα καθίσουν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στις γνωστές «λίστες της Κυψέλης» και κατηγορούνται ότι «πουλούσαν προστασία» σε νυχτερινά κέντρα έναντι αδράς αμοιβής. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο μετά από πολύχρονη έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας (3323/2000) παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο απότακτος αστυνομικός Μ. Χάιτας, ο Π. Γούσης, συνταξιούχος αστυνομικός, και ο συνάδελφός του Δ. Τσιρτσίκος. Αντίθετα, ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Ι. Παπαδάκης και ο αστυνόμος Β΄ Ι. Παπαχρήστος και άλλοι αστυνομικοί απαλλάχτηκαν.

Για τους τρεις πρώτους αστυνομικούς το βούλευμα είναι καταπέλτης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις πως οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι δέχτηκαν στην κατοχή τους και έγιναν δικαιούχοι περιουσίας που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα από εκβίαση καταστηματαρχών, νυχτερινών κέντρων, καφενείων, λεσχών, κέντρων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εκμετάλλευση οίκων ανοχής, γυμναστηρίων, ινστιτούτων αισθητικής κλπ. στην περιοχή της Αττικής. Το αδίκημα τελέστηκε κατ' επάγγελμα, όπως συνάγεται από το μεγάλο αριθμό καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης, αλλά και από την όλη οργάνωση αυτής της δραστηριότητας.

Οπως προκύπτει από το βούλευμα, οι επίορκοι αστυνομικοί έδρασαν κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 1996-Αύγουστος 1997). Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 2ης προς 3η Αυγούστου 1996 δύο περιπολικά της Αμεσης Δράσης στην Κυψέλη, στη διασταύρωση των οδών Καλλιφρονά και Πόρου, εντόπισαν δύο άτομα, για τα οποία θεώρησαν ότι κινούνται ύποπτα και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν μαζί τους δύο σακούλες νάιλον με 4.921.000 δραχμές, 200 δολάρια ΗΠΑ και ατζέντες τηλεφώνων με διευθύνσεις καταστημάτων. Τα δύο ύποπτα άτομα ήταν οι Π. Γούσης και Α. Τσιρτσίκος, που όταν ρωτήθηκαν από τους αστυνομικούς πού βρήκαν αυτά τα λεφτά απάντησαν: «Παιδιά, πάρτε τα χρήματα και αφήστε μας. Ούτε σας ξέρουμε ούτε μας ξέρετε».

Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα λεφτά προέρχονταν από νόμιμη συναλλαγή, επειδή δήθεν προμήθευαν μαγαζάτορες νυχτερινών κέντρων με διάφορα είδη υγιεινής. Ωστόσο, δεν ανέφεραν κανένα όνομα τελικού αγοραστή αυτών των ειδών.

Ο Μ. Χάιτας είναι κατηγορούμενος γιατί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του βρέθηκε ποσό ενός εκατομμυρίων δραχμών, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί διάρρηξη και του εκλάπησαν τα πράγματα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητό του (ημερολόγιο με σημειώσεις). Ωστόσο, το ίδιο ημερολόγιο βρέθηκε στα χέρια του δημοσιογράφου της «Αυριανής» Στ. Βορίνα, ο οποίος δημοσίευσε το περιεχόμενο των σημειώσεων, όπου περιέχονταν διευθύνσεις λεσχών και καφενείων που σχεδόν περιέχονταν και στην ατζέντα του Π. Γούση. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Π. Βορίνας προσήλθε αυθόρμητα στον εισαγγελέα Γ. Γεράκη που διενεργούσε την έρευνα και κατέθεσε τα πρωτότυπα των σημειώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ