Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΒΑΝΧΑΝΕΝ
«Ατζέντης» της Τουρκίας η φινλανδική προεδρία

Προσωρινή θα είναι η «επιβράδυνση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαβεβαίωσε τον Ρ. Τ. Ερντογάν ο Φινλανδός προεδρεύων της ΕΕ, Μάτι Βανχάνεν, επιβεβαιώνοντας ότι η φινλανδική προεδρία λειτουργεί ανοιχτά ως ατζέντης της Αγκυρας σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ, Βρετανία και Κομισιόν.

«Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του. Επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πάντα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα» και εξέφρασε την πίστη ότι «η υφιστάμενη κατάσταση είναι προσωρινή». Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, «ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει επιβράδυνση στις διαπραγματεύσεις, αυτές θα επανακτήσουν την παλιά τους ταχύτητα»!

Ενθαρρημένος από την υποστήριξη της φινλανδικής προεδρίας αλλά και των άλλων «ισχυρών φίλων» της Τουρκίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν αξίωσε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση περί συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για ...«αδιάλλακτη στάση» και τα «απαράδεκτα αιτήματά της», που έχουν οδηγήσει τη φινλανδική προεδρία να προσπαθεί «να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση προβάλλει μπροστά μας τα θέματα που είναι μέρος της τελικής λύσης του Κυπριακού και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής περί μερικού παγώματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Για μας είναι απαράδεκτη η σύσταση της Επιτροπής. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Βανχάνεν αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μερικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων και είπε πως «το κύριο ζήτημα είναι αυτό που σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο», πράγμα που, όπως είπε, συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του. Πάντως, ο Βανχάνεν υπογράμμισε ότι «δε θα υπάρξει ατύχημα, απλώς τίθεται θέμα επιβράδυνσης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική θέση περί άρσης του εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων και το αδιέξοδο που υπάρχει, ο Μ. Βανχάνεν είπε: «Πρέπει να δούμε πρώτα την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου. Εχουμε ακόμη δύο εβδομάδες μπροστά μας και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε».

Δηλώσεις Σαρκοζί

Την οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία πρότεινε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2007 επανέλαβε την πρότασή του για σύναψη «ειδικής σχέσης» ΕΕ-Τουρκίας αντί για πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Ζητώ τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία... Ολων των διαπραγματεύσεων. Η θέση της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε, δύο μέρες μετά την πρόταση της Κομισιόν για «μερική αναστολή» των διαπραγματεύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιξε ένα κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου (2006-12-21 00:00:00.0)
Προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης η Τουρκία (2006-12-20 00:00:00.0)
Κόντρες συμφερόντων στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (2006-12-06 00:00:00.0)
Ο λόγος στους ΥΠΕΞ της ΕΕ (2006-11-28 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «χρυσής - και συμφέρουσας - τομής» (2006-10-18 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις προς Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία (2006-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ