Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Ευέλικτη» και «διευρυμένη» επίθεση κατά των λαών
  • Η ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό πάνε χέρι χέρι με τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαών
  • Νεκρανασταίνουν το «ευρωσύνταγμα» για να νομιμοποιήσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Αποφάσεις για την εντατικοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, τη συνεχή επέκταση σε νέες αγορές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο, σχεδόν, τον κόσμο, υιοθέτησαν οι 25 ηγέτες της ΕΕ χτες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ενίσχυσαν τα μέτρα και τους μηχανισμούς καταστολής των λαών εντός και εκτός της ΕΕ, ενώ ετοιμάζονται πυρετωδώς να νεκραναστήσουν το «ευρωσύνταγμα» προκειμένου να «νομιμοποιήσουν» την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αν και δεν αποτελούσε θέμα στην ατζέντα αυτής της συνόδου, οι «25» δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την «ανάγκη» για τις ανατροπές στην αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή τους στις «μεταρρυθμίσεις». Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων απευθύνουν έκκληση «για συνολική συζήτηση του θέματος ευελιξίας και ασφάλειας (Flexicurity), με στόχο την προώθηση της ευελιξίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας».

Πίσω από τις «κομψές» αυτές διατυπώσεις κρύβεται η επιχείρηση για μια ενιαία αγορά εργασίας, με κύριο χαρακτηριστικό την «ευλυγισία» στις ανάγκες των πολυεθνικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Μερική απασχόληση και ασφάλιση, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ατομικές συμβάσεις κ.ο.κ. Εξάλλου, οι ίδιοι οι ηγέτες υπογραμμίζουν «τη σημασία που έχει η αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης», κυρίως μέσω της έντασης της εκμετάλλευσής του.

Παράλληλα, εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί οι «Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι» έχουν εκφράσει τη βούλησή τους «να συνεισφέρουν στο διεξαγόμενο διάλογο για την Flexicurity ("ευελισφάλεια") πριν το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2007». Επίσης προτρέπουν τα κράτη - μέλη «να συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να επωφεληθούν από το παρόν ευνοϊκό περιβάλλον για να επιταχύνουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης», δηλαδή τη συνέχιση της λιτότητας, τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

Αυταρχική θωράκιση εντός...

Ακριβώς επειδή εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών, οι «25» φροντίζουν να σφίξουν τις «αλυσίδες» στους λαούς, ενισχύοντας τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής.

Συγκεκριμένα, οι «25» αποφάσισαν να δώσουν ώθηση στη δημιουργία «ενιαίου χώρου ασφαλείας και δικαιοσύνης», αν και προς το παρόν δεν πέρασε η πρόταση για κατάργηση του βέτο στη λήψη των αποφάσεων. Το θέμα, πάντως, θα επανέλθει μέσω της εφαρμογής του «ευρωσυντάγματος».

Η νεκρανάσταση του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» αποτελεί πλέον διακηρυγμένο στόχο των 25 ηγετών, οι οποίοι, περιφρονώντας την ετυμηγορία των λαών, ετοιμάζονται να πάρουν οριστικές αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2007. Η γερμανική προεδρία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισής του από τα κράτη-μέλη πριν τις ευρωεκλογές του 2009. Επειδή μάλλον είναι απίθανο να επανέλθει με την αρχική μορφή, που απορρίφθηκε από τους λαούς (Γαλλία, Ολλανδία) στα δημοψηφίσματα, μάλλον θα προκριθεί κάποια παραλλαγή του που θα ξεμπλοκάρει το «θεσμικό αδιέξοδο».

Οι «25» θα συνεχίσουν να καλλιεργούν το έδαφος και να προετοιμάζουν την «κοινή γνώμη». Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι θα συνεχιστεί «η διττή προσέγγιση» του θέματος, δηλαδή από τη μια «αγιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα» και από την άλλη «να προλειαίνει το έδαφος για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας». Στο πλαίσιο της προλείανσης του εδάφους επικαλούνται και το «γεγονός» ότι η ΕΕ έφτασε στα όριά της με τη διεύρυνση στα 27 κράτη-μέλη και πρέπει να αλλάξει η διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων. Η γερμανική προεδρία θα υποβάλει έκθεση το α΄ εξάμηνο του 2007.

Παρόλο που δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας στα ζητήματα «ασφάλειας και δικαιοσύνης», ωστόσο οι «25» δεν κρύβουν ότι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αφού εκφράζουν την ανησυχία τους ότι «στα πλαίσια των υφιστάμενων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, είναι δύσκολο να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των πολιτών για συγκεκριμένα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος» (!).

Μέχρι τότε οι «25» ενθαρρύνουν «την έμπρακτη πρόοδο» με την εντατικότερη συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών.

...και εκτός

Στη σύνοδο αυτή οι «25» αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα σε βάρος των ξένων μεταναστών, στο πλαίσιο της αρχής «Ευρώπη-φρούριο», ενώ δίνουν έμφαση και στο κυνήγι τους εκτός των συνόρων στις ίδιες τις χώρες προέλευσης και διέλευσης!

Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισαν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2007.

Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί να δεσμευτούν αφρικανικές και μεσογειακές χώρες με μια «εταιρική σχέση», ενώ θα μελετηθεί και η δημιουργία υποδομών για να «κρατιούνται» οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής ή διέλευσης. Επίσης θα ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με τρίτες χώρες για την επαναπροώθηση των μεταναστών πίσω στους πολέμους της νέας τάξης και τη φτώχεια.

Τα μέτρα κατά της «παράνομης» μετανάστευσης θα ενταθούν σε επίπεδο κρατών-μελών, ενώ η Κομισιόν θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τον Απρίλη του 2007.

Ηδη όμως ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής στα σύνορα (Frontex), ενώ όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα μελετάται «η σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007»(!). Σε ό,τι αφορά τα νότια θαλάσσια σύνορα (Μεσόγειος), μπορεί να μην υιοθετήθηκε η πρόταση για δημιουργία ευρω-ακτοφυλακής, που υποστήριξε και ο Κ. Καραμανλής, όμως θα δημιουργηθεί άμεσα «μόνιμο Μεσογειακό Δίκτυο Περιπολίας των ακτών (MEDSEA)».

Η ΕΕ δε σταματά τη διαδικασία διεύρυνσης και ενσωμάτωσης νέων χωρών και αγορών, παρά το γεγονός ότι ήδη τα κράτη-μέλη με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έφτασαν τα 27 και τα αμέσως επόμενα χρόνια με την προσχώρηση της Κροατίας θα φτάσουν τα 28.

Καθοριστικό βήμα είναι η ένταξη ή μη της Τουρκίας, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την «πρόσδεση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι «25» υιοθέτησαν τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ της περασμένης Δευτέρας, με τις οποίες, εκτός των άλλων, θάβεται πιο βαθιά μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού. Αντίθετα, ενισχύονται οι πιέσεις για μια λύση στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ οι «25» εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί «η διεύρυνση ενέπνευσε μεταρρυθμίσεις και παγίωσε τις κοινές αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθώς και την οικονομία της αγοράς», ενώ βοήθησε την ΕΕ «να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης». Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στέκεται ιδιαίτερα στη Σερβία, ακριβώς για να ζητήσει «πλήρη συνεργασία» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ευρω-επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο

Συστηματικό και οργανωμένο χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, που δε μένουν σε επίπεδο διακηρύξεων. Αφρική, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή μέχρι και Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία αποτελούν «πεδία» των νέων επεμβατικών σχεδίων του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Ξεκινώντας από το Κοσσυφοπέδιο, οι «25» εκφράζουν έμμεσα πλην σαφώς την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, επισημαίνοντας ότι «προέχει να διακρίνεται από σαφήνεια η ρύθμιση για το μελλοντικό καθεστώς, ώστε να υπάρξει δυνατότητα έγκαιρης και ενιαίας ανταπόκρισης της ΕΕ». Ταυτόχρονα, εκφράζουν την ετοιμότητα της ΕΕ «να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην εφαρμογή της ρύθμισης για το μελλοντικό καθεστώς».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην κυοφορούμενη «στρατηγική σχέση ΕΕ και Αφρικής», καθώς ετοιμάζουν νέα λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της «μαύρης ηπείρου». Η επέλαση αυτή θα πάρει οριστικό χαρακτήρα στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2007 στη Λισαβόνα.

Νωρίτερα τον Ιούνη του 2007 θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της γερμανικής προεδρίας, η στρατηγική της ΕΕ για την Κεντρική Ασία. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: «Να δημιουργηθεί στα πέριξ της Ενωσης μια ενιαία ζώνη σταθερότητας και ασφάλειας με έρεισμά της τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η θέσπιση σχεδίων δράσης για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, αλλά και για Λίβανο και Αίγυπτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση της αντιδραστικής πολιτικής σ' όλα τα μέτωπα(2006-12-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-11-04 00:00:00.0)
Σταθερό μέτωπο κατά των λαών(2006-06-16 00:00:00.0)
Τα ...όργανα καλά κρατούν(2002-12-06 00:00:00.0)
Νέα δεινά για τους λαούς φέρνουν οι αποφάσεις(2002-10-27 00:00:00.0)
Καταστροφική γαλλογερμανική πρόταση για τους αγρότες(2002-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ