Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Αλλους έξι μήνες η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο

Αύριο, Κυριακή, διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκριναν χτες το απόγευμα το σχέδιο ψηφίσματος των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

Τα μέλη του ΣΑ απλά καλωσόρισαν - και δεν υιοθέτησαν - την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπως αρχικά αναφερόταν στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει η βρετανική αντιπροσωπεία. Επίσης, δεν έθεσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού έργου των επιτροπών για τεχνικά ζητήματα, αλλά κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να υλοποιήσουν τη συμφωνία της 8ης Ιούλη το συντομότερο δυνατό.

Εξέφρασαν, επίσης, την ευγνωμοσύνη τους προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέλος, επαναβεβαίωσαν όλα τα σχετικά ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251/1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη, και αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή της μέχρι τις 15 του Ιούνη 2007.

Ολα έτοιμα για τις δημοτικές εκλογές

Εβδομήντα οχτώ υποψήφιοι διεκδικούν 27 από τους 32 δήμους της Κύπρου στις δημοτικές εκλογές αύριο, Κυριακή. Στους υπόλοιπους δήμους δε θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη δημάρχου, καθώς επανεκλέγονται, χωρίς ανθυποψήφιο, οι νυν δήμαρχοι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει απλή πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας ο δήμαρχος αναδεικνύεται με κλήρωση.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και οι ψηφοφόροι ψηφίζουν χωριστά για δήμαρχο και Δημοτικά Συμβούλια. Παράλληλα με τις δημοτικές θα διεξαχθούν και οι κοινοτικές εκλογές.

Στη Λευκωσία, το δήμο της κυπριακής πρωτεύουσας, υποψήφιοι είναι:

-- Η Ελένη Μαύρου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, κοινή υποψήφια των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Προέδρου Παπαδόπουλου.

-- Η Αννα Μαραγκού, η οποία κατέρχεται ως ανεξάρτητη και υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και τους ΕΔΗ.

-- Ο νυν δήμαρχος, Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος το 2001 είχε υποστηριχτεί από τον ΔΗΣΥ, κατέρχεται στις εκλογές της Κυριακής ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος μόνο από το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ).

-- Ο Νίκος Μεσαρίτης, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

Το Δήμο Λεμεσού διεκδικούν ο τέως υπουργός Εσωτερικών και σημαίνον στέλεχος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος είναι υποψήφιος των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

Το Δήμο Λάρνακας διεκδικεί ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Μωϋσέως, υποψήφιος των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και ο Νίκος Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ.

Στο Δήμο Πάφου υποψήφιοι είναι οι Σάββας Βέργας (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) και ο Πανίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και τους ΕΔΗ.

Στο Δήμο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου η μάχη θα δοθεί μεταξύ του νυν δημάρχου, Ανδρέα Σκορδή, ο οποίος είναι υποψήφιος των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και του πρώην προέδρου της Βουλής και άλλοτε ηγετικού στελέχους του ΔΗΚΟ Αλέξη Γαλανού, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ.

Στο Δήμο της κατεχόμενης Κερύνειας υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ωρολογάς, η Μαρία Ιωάννου (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), ο Πέτρος Βράχας (ΔΗΣΥ) και η Ευανθία Παπασάββα.

Τέλος, στον κατεχόμενο Δήμο Μόρφου επανεκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, ο νυν δήμαρχος, Χαράλαμπος Πίττας.

Ενισχύει τους Τουρκοκύπριους η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει στους Τουρκοκύπριους 198 εκατομμύρια ευρώ ως αρωγή για την οικονομική ανάπτυξη από ένα πακέτο 260 εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε το Φλεβάρη, ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή της ΕΕ. Τα χρήματα θα διατεθούν για προγράμματα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο που, σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα βελτιώσουν την υποδομή, θα προωθήσουν τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκυπρίους, θα συμβάλουν στην προσέγγιση με την ΕΕ, θα οικοδομήσουν μια κοινωνία των πολιτών και θα προστατεύσουν το περιβάλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναστασιάδης - Μαλάς στο β' γύρο(2018-01-30 00:00:00.0)
Δύο ευρωβουλευτές για το ΑΚΕΛ(2009-06-08 00:00:00.0)
Νέα δυναμική για την υποψηφιότητα Χριστόφια(2008-02-21 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη»(2007-09-20 00:00:00.0)
Ο Δ. Χριστόφιας υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής(2006-05-24 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την επίσκεψη του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα(2003-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ