Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΗ
«Πρότυπο» φοροεισπράκτορα

Νέες αυξήσεις 8% στη δημοτική φορολογία αποφάσισε η συνδιοίκηση ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ

Αυξήσεις ύψους 8% στα ανταποδοτικά τέλη για το 2007 και επιβολή νέων φόρων, με γνώμονα την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι και επίσημα θα έχουν ...έκπτωση από τα τέλη, αποφάσισε πριν από μερικές μέρες η δημοτική αρχή του δήμου Ρέντη μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Ιωακειμίδη (ΣΥΝ) που εκλέγεται με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αν και καταψήφισε, στην ίδια λογική αυξήσεων κινήθηκε και η παράταξη της ΝΔ.

Αυτή η αύξηση έρχεται να συνυπολογιστεί με το σύνολο των αυξήσεων - που υπερβαίνει το 53% - κατά την τελευταία πενταετία. Ετσι, τα νέα τέλη διαμορφώνονται για κάθε επαγγελματικό χώρο από 3,95 ευρώ μέχρι 4,28 ευρώ/τ.μ. στεγασμένου χώρου και 2,14 ευρώ/τ.μ. ακάλυπτου. Σκανδαλωδώς, όμως, εξαιρούνται οι λιγοστές μεγάλες επιχειρήσεις πάνω από 6.000 τ.μ., οι οποίες καλούνται να καταβάλουν μόλις 2,57 ευρώ/τ.μ. στεγασμένου και 0,64 ευρώ/τ.μ. ακάλυπτου χώρου!

Φόροι και πρόστιμα επιβάλλονται επίσης για τραπεζοκαθίσματα, χρήση υπεδάφους, κατάληψη πεζοδρομίων, τοποθέτηση ηλεκτρικών ψυγείων, παιδικών παιχνιδιών, αυτόματων πωλητών κ.λπ., που ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν μέχρι και 500 ευρώ/τ.μ.! Εξαιρούνται και πάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού πρότεινε «Λούνα Παρκ» και «Τσίρκο» να καταβάλλουν μόλις 5 ευρώ/τ.μ.!

Μάλιστα, ενώ τα έσοδα αυτά υποτίθεται ότι είναι «ανταποδοτικά», ο ίδιος ο δήμαρχος με έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, παραδέχεται ότι θα τα χρησιμοποιήσει και για άλλους σκοπούς. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ζητά να επιβληθούν και πρόστιμα για την ...«παράνομη αφισοκόλληση». Τα πρόστιμα θα είναι εβδομαδιαία και θα φτάνουν τα 1,52 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βέβαια, στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι πρόκειται για την παράνομη εμπορική αφισοκόλληση - διαφήμιση. Ομως, στο εισηγητικό έγγραφο, δε διευκρινίζεται τι είδους αφίσα αφορά το πρόστιμο, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αφορά και την πολιτική προπαγάνδα!

Τη νέα αυτή φορομπηξία καταψήφισαν και κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Αντιπρότειναν, σαν ελάχιστο μέτρο ανακούφισης των δημοτών, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατοικίας με την παράλληλη μηδενική αύξηση στις βιοτεχνίες και τα καταστήματα μέχρι να υπάρξει αναλογία 1/5, όπως ορίζει ο νόμος.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Μιχάλης Φιορεντής, επικεφαλής της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και δημοτικός σύμβουλος για την επόμενη τετραετία της Παράταξης, τόνισε: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους νέα βάρη και πιο σκληρή λιτότητα, η πλειοψηφία του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και φυσικά η "αντιπολίτευση" (ΝΔ), εφαρμόζουν πιστά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, σε τοπικό επίπεδο. Είναι σα να λένε στον Ρεντιώτη: Θέλεις καθαριότητα, υπηρεσίες, Παιδικούς Σταθμούς, Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό; Εσύ θα τα πληρώσεις όλα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ