Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Πρωτοβουλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων ανέλαβαν οι τρεις δήμοι της Ικαρίας. Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών - που οι δημοτικές αρχές υποστηρίζονται από τις αγωνιστικές δυνάμεις συνεργασίας - πραγματοποίησαν το δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη δύο συνελεύσεις τόσο με τους τοπικούς μαζικούς φορείς όσο και με τους συναρμόδιους φορείς, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι τρεις δήμοι της Ικαρίας τονίζουν ότι θα εντείνουν τις ενέργειές τους που αφορούν στην οργάνωση της συνεργασίας με τα πιστοποιημένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:

  • Αμεση αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.
  • Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για έναν ΟΣΔΑ.
  • Ενας ΟΣΔΑ πρέπει να περιλαμβάνει: Διαλογή στην πηγή, σταθμό μεταφόρτωσης, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων, σχεδιασμό για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα, Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων.
  • Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης, να ασκείται από τους ΟΤΑ και τις συνεργασίες τους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Απορρίπτεται η καύση, λόγω των βασικών μειονεκτημάτων που προκύπτουν από αυτή τη μορφή διαχείρισης.
  • Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή τους.
  • Να προωθηθούν προγράμματα διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών απευθύνονται «πρώτη φορά συντονισμένα στους δημότες, καλώντας τους να συμβαδίσουν τόσο στην από κοινού διεκδίκηση όσο και στην εφαρμογή ενός διαφορετικού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολουθώντας αρχικά τα όσα ορίζουν οι κανονισμοί καθαριότητας των δήμων», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ