Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Να καταδικαστεί ο αντικομμουνισμός»

Δύο κείμενα με συνολικά 285 υπογραφές προσωπικοτήτων, που καταδικάζουν το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει η ΕΕ ενάντια στον κομμουνισμό, παρέδωσε αντιπροσωπεία στο υπουργείο Εξωτερικών

Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης λίγο πριν επιδώσει το κείμενο με τις υπογραφές στον υφυπουργό Εξωτερικών
Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης λίγο πριν επιδώσει το κείμενο με τις υπογραφές στον υφυπουργό Εξωτερικών
Την ανάγκη καταδίκης του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την κατάργηση όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διώξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε, χτες, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, σε συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Στρατή Κόρακα στέλεχος του ΚΚΕ, Χάρη Παπαμάργαρη οικονομολόγο, Ευτύχη Μπιτσάκη ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου και Δημήτρη Σουλιώτη συνδικαλιστή, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη. Εκεί του επέδωσαν δύο ψηφίσματα. Το πρώτο αφορούσε στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την 50ή επέτειο των γεγονότων στην Ουγγαρία, το οποίο υπογράφεται από 150 προσωπικότητες και το δεύτερο την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) της Τσεχίας που υπογράφεται από 135 προσωπικότητες.

Οπως σημείωσε η αντιπροσωπεία, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασαν στον υφυπουργό την ανησυχία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για την έξαρση και την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού στην ΕΕ, κάτι που τείνει να μετατραπεί και σε επίσημη ιδεολογία της. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται - όπως και στο παρελθόν - υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και σ' ό,τι αφορά την απαγόρευση της ΚΕΝ είπε ότι θα θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν τα δύο κείμενα καταδίκης του αντικομμουνισμού και των εκφράσεών του, είναι καθηγητές πανεπιστημίων, σκηνοθέτες, συνθέτες, πολιτικά πρόσωπα, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, ηθοποιοί, στρατιωτικοί εν αποστρατεία, συνδικαλιστές, εκδότες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δικηγόροι, γιατροί κλπ.

Τα κείμενα καταδίκης

Αναλυτικά το κείμενο που καταδικάζει το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει: «Εμείς που υπογράφουμε εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συνοπτικές διαδικασίες, στις 26 Οκτώβρη 2006, με αφορμή την 50ή επέτειο των γεγονότων στην Ουγγαρία το 1956. Στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "υπογραμμίζει ότι η δημοκρατική κοινότητα, πρέπει να απορρίψει απερίφραστα την καταπιεστική και αντιδημοκρατική κομμουνιστική ιδεολογία". Κινείται δηλαδή στη λογική του προηγούμενου αντικομμουνιστικού "Μνημονίου" του Συμβουλίου της Ευρώπης που προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα. Κυριαρχείται από ένα πνεύμα μισαλλόδοξου ρεβανσισμού. Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τις δημοκρατικές ελευθερίες και γενικότερα τις κατακτήσεις των λαών. Μας αφορά, συνεπώς, όλους.

Θεωρούμε ότι η έγκριση του εν λόγω ψηφίσματος είναι μια πράξη που δεν εναρμονίζεται με τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, ο οποίος έχει καταδικάσει οριστικά την πολιτική του αντικομμουνισμού, της μισαλλοδοξίας και των πολιτικών διώξεων. Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι παντού, όπου ο αντικομμουνισμός επικράτησε ως κυρίαρχη ιδεολογία και πρακτική, οι διώξεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους κομμουνιστές, αλλά γενικεύτηκαν εναντίον των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών, έπληξαν την ίδια τη δημοκρατία. Αποτελεί, λοιπόν, χρέος κάθε δημοκράτη και πατριώτη να καταδικάσει αυτό το ψήφισμα, να επαγρυπνεί και να αντιταχθεί αποφασιστικά σε μια τέτοια ολέθρια προοπτική. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σεβαστεί τα αισθήματα και τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, να σταματήσει να συνεργεί στο "κυνήγι μαγισσών", που τόσο σκληρά πλήρωσαν οι λαοί μας».

Επιπλέον, στο κείμενο που ζητά την άρση της κατάργησης λειτουργίας της ΚΕΝ σημειώνεται: «Εμείς που υπογράφουμε εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία και την ανησυχία μας για την απόφαση της Τσέχικης κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου την Οργάνωση της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοραβίας - Βοημίας (Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας). Ο λόγος στον οποίο στηρίχτηκε, είναι ότι στο πρόγραμμά της η Οργάνωση αυτή, τάσσεται υπέρ της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής!

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα προκλητική, γιατί ποινικοποιεί τις ιδέες και την ελεύθερη κυκλοφορία τους, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για γενίκευση των διώξεων και εξάπλωσή τους και σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση της Τσεχίας και ζητάμε την ανάκληση αυτής της καθ' όλα άδικης και αντιδημοκρατικής απόφασης, καθώς και κάθε άλλου παρόμοιου μέτρου δίωξης των ιδεών. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο προς την Κυβέρνηση της Τσεχίας, όσο και προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ