Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχής υποδαύλιση της εκλογολογίας

Νερό στο «μύλο» της εκλογολογίας φροντίζουν να ρίχνουν καθημερινά με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υποδαυλιζόμενη εκλογολογία να επιδράσει αρνητικά και αποπροσανατολιστικά στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, που αναμένει ότι θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. Ακριβώς γι' αυτό φροντίζει να επισείει την εκβιαστική απειλή των πρόωρων εκλογών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων που αντιστέκονται στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.

Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και η πορεία προς αυτές αποτελεί βασικό θέμα στον κύκλο των συνεργασιών που έχει τις τελευταίες μέρες ο Κ. Καραμανλής με πρωτοκλασάτους υπουργούς. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Δημ. Σιούφα μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό ότι «συζητήσαμε και θέματα γενικότερης πολιτικής», πέρα δηλαδή από τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις δηλώσεις που κάνουν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι υπουργοί αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν παλαιότερες «κατηγορηματικές» δηλώσεις τους ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και επιλέγουν περισσότερο νεφελώδεις διατυπώσεις. Φροντίζει, πάντως, η κυβέρνηση να περιορίσει τις επιπτώσεις της παρατεταμένης εκλογολογίας στην «απόδοση» κυβερνητικού έργου, προγραμματίζοντας βήμα προς βήμα τις επόμενες κινήσεις της στο «μέτωπο» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών άφησε μετά τη συνεργασία της με τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και υποστήριξε ότι δε συζήτησε το θέμα με τον Κ. Καραμανλή. «Οχι, προς στιγμήν βλέπω πολλή δουλιά. Εκλογές δεν είδα», είπε όταν ρωτήθηκε αν βλέπει εκλογές.

Σκόπιμα ασαφής ήταν και η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης για το χρόνο των εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Απρίλη έχει προγραμματιστεί να έχουν ψηφιστεί 11 νομοσχέδια του υπουργείου του από τη Βουλή! «Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου γίνεται με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ετσι προχωρούμε, αυτές είναι οι οδηγίες του πρωθυπουργού και έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα», είπε ο Δ. Σιούφας, ο οποίος, ας σημειωθεί, μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή εξετάστηκαν τα 11 νομοσχέδια του υπουργείου που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα βρίσκονται όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή και εκτιμώ ότι θα έχουν ψηφιστεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το χρόνο ψήφισής τους «αποκαλύπτοντας» ταυτόχρονα και τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε ότι «θα μπορούσε να γίνει και τώρα, εάν συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αλλαγή του εκλογικού νόμου δε βλέπω. Και το ΠΑΣΟΚ δε θα συμφωνήσει, γιατί γνωρίζει ότι και τις επόμενες, ίσως και τις μεθεπόμενες, εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ