Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Στηρίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Στήριξη στις αλλαγές που επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο για μια εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, προσφέρει η Ακαδημία Αθηνών που τάσσεται υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών που περιλαμβάνει ο νόμος - πλαίσιο. Η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών δημοσιοποίησε δέκα προτάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση που ουσιαστικά ταυτίζονται με τα όσα η κυβέρνηση προωθεί και βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Ακαδημία Αθηνών συμφωνεί και ...επαυξάνει με την πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ - την οποία καταδικάζουν μέσα από τους αγώνες τους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι - σημειώνοντας ότι «οι γενικώς προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πόρρω απέχουν από του να είναι επαρκείς».

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνει ριζική αναθεώρηση του τρόπου απονομής διδακτορικών διπλωμάτων και περιορισμό της μονιμότητας στις δύο ανώτερες καθηγητικές βαθμίδες, αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ, των ερευνητικών μονάδων και των πανεπιστημίων και σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση, προσδιορισμό υποχρεωτικού χρόνου σπουδών των φοιτητών, επαναπροσδιορισμό της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου. Θυμάται ξαφνικά μετά από έξι χρόνια και την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, σημειώνοντας ότι «η κατάταξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην ίδια στάθμη, είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτη». Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να εκφράσει την άποψή της στο μέλλον, χρησιμοποιεί όμως τον όρο «ελεύθερη» Ανωτάτη Παιδεία σπέρνοντας σύγχυση υπέρ των ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Από την τοποθέτηση της Ακαδημίας Αθηνών λείπει η αναφορά στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες για τα λαϊκά στρώματα, στη στροφή της ανώτατης εκπαίδευσης προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για προτάσεις που κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση με προσήλωση στους στόχους της Λισαβόνας για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχους, που η υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά χτες μνημόνευσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, δηλώνοντας μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της ότι «κοινός μας στόχος είναι η εναρμόνιση με τους δείκτες της Λισαβόνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ