Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στο αδιέξοδο της ονοματολογίας

Στην αδιέξοδη τακτική της ονοματολογίας παραμένουν εγκλωβισμένες οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τη χθεσινή αντιπαράθεση με αφορμή την ονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ πρότεινε τη μετονομασία των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Αχρίδας. Η πρόταση αποβλέπει να μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων από «Πέτροβετς» σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών», ενώ της Αχρίδας να ονομαστεί «Απόστολος Παύλος». Η πρόταση αυτή απεστάλη στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία θα αποφασίσει αν θα αποδεχτεί ή όχι τη μετονομασία των δύο αεροδρομίων της χώρας.

Η Ντ. Μπακογιάννη, που νωρίς το μεσημέρι είχε συστήσει ψυχραιμία και αποφυγή ενεργειών που «εύκολα μπορεί να παρεξηγηθούν», επανήλθε αργά το βράδυ, αποδοκιμάζοντας την κίνηση για τη μετονομασία του αεροδρομίων των Σκοπίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για παραχάραξη της ιστορίας και υπερασπιζόμενη ...τον εκπολιτιστικό ρόλο του Μεγαλέξανδρου, αφήνοντας να αιωρούνται απειλές για «βέτο» στην ένταξη της γειτονικής χώρας στις ευρωατλαντικές δομές. «Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δε συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση της ΥΠΕΞ. Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, ο Ελληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ