Κυριακή 15 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πλοίο και το χρονικό του ναυαγίου

Ο όμιλος «ΛΟΥΗΣ» στις 13 Φλεβάρη του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγόρασε το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND», έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τη φινλανδική εταιρεία «Birka Lines». Κατασκευάστηκε σε φινλανδικά ναυπηγεία το 1986 με αρχική ονομασία «BIRKA PRINCESS».

Τα στοιχεία του πλοίου ήταν: Ολική χωρητικότητα 22.412 κόροι, μήκος 142,9 μέτρα, πλάτος 24,7 και βύθισμα 6 μέτρα. Ταξίδευε με 20 κόμβους. Το 1999 υπέστη μεγάλη μετασκευή κόστους 26 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορούσε να φιλοξενήσει 1.168 επιβάτες σε 584 δίκλινες καμπίνες. Οταν παραλήφθηκε από τον όμιλο «ΛΟΥΗ» έγινε και νέα μετασκευή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 28 Απρίλη 2006 εντάχθηκε στο ελληνικό νηολόγιο. Στις 5 Απρίλη 2007, Μ. Πέμπτη, το πλοίο προσέκρουσε σε χαρτογραφημένα βράχια μισό μίλι από τα Φηρά Σαντορίνης. Είχε αποπλεύσει τρεις μέρες πριν, Μ. Δευτέρα από Πειραιά για Μύκονο, Κουσάντασι, Πάτμο, Ρόδο, Ηράκλειο, Σαντορίνη και επιστροφή Πειραιά, η οποία ήταν προγραμματισμένη για Μ. Παρασκευή.

Ακριβείς ώρες των γεγονότων, στα πλαίσια της προσπάθειας συσκότισης από ΥΕΝ και εταιρεία, δεν έχουν ακόμα δοθεί. Ωστόσο, από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι:

  • Το πλοίο προσέκρουσε στα βράχια περίπου στις 15.30 της Μ. Πέμπτης, με ήπιες καιρικές συνθήκες και άρχισε να παίρνει κλίση.
  • Πριν κινητοποιηθεί το ΥΕΝ και λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση, οι βαρκάρηδες της περιοχής έσπευσαν για παροχή βοήθειας.
  • Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΕΝ και εταιρεία λένε ότι ενημερώθηκαν από τον πλοίαρχο περίπου στις 16.10, οπότε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
  • Από μαρτυρίες προκύπτει ότι στις 16.15 γίνεται ενημέρωση των επιβατών από τον πλοίαρχο για να αρχίσει η συγκέντρωσή τους στα καταστρώματα και ταυτόχρονα άρχισε το χάος της διάσωσης.
  • Λίγο μετά τις 17.00 το πλοίο, το οποίο στο μεταξύ είχε μετακινηθεί από το σημείο πρόσκρουσής του, προσέγγισε το φέρι μποτ «Νήσος Θηρασιά», του οποίου η συμβολή ήταν σωτήρια. Ταυτόχρονα, οι επιβάτες προσπαθούσαν να σωθούν με κάθε τρόπο, ακόμα και με ανεμόσκαλες.
  • Περίπου στις 19.00 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των επιβατών στη στεριά. Λόγω του χάους και επειδή δεν έγινε καταμέτρηση επιβατών, δεν έχει εντοπιστεί η απουσία των δύο Γάλλων αγνοούμενων.
  • Το πλοίο ρυμουλκήθηκε από ...άγνωστες εντολές κοντά στα «Παλιά Ορυχεία». Κατά τις 23.30 το εγκατέλειψαν και τα τελευταία μέλη του πληρώματος.
  • Στις 6 τα ξημερώματα Μ. Παρασκευής το πλοίο βυθίζεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ