Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Τον Τζ. Μπους περιμένει η κυβέρνηση...

Να υποβαθμίσει την έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα περιμένει με αγωνία την τοποθέτηση του Τζ. Μπους στο τέλος της βδομάδας.

Με δεδομένο ότι συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας και την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να δημιουργήσει το παραμικρό «πρόβλημα» στην περιοχή, αφήνοντας τα πράγματα «να πάρουν το δρόμο» που έχουν χαράξει οι ΗΠΑ και στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, μιλάνε για άσκηση βέτο προκειμένου να μην μπει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο κάθε άλλο παρά τέτοιο κλίμα υπάρχει στο Μ. Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Θ. Ρουσόπουλος την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε περαιτέρω απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας και των ΗΠΑ - ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι δήλωνε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «όλες οι βαλκανικές χώρες πρέπει να καταστούν μέλη της ΕΕ. Η Κροατία είναι έτοιμη για αυτό και η ΠΓΔΜ βαδίζει πολύ καλά προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόοδος στα πολιτικά κριτήρια είναι από τα σημαντικά θέματα ώστε να υπάρξει το Νοέμβρη θετική έκθεση της ΕΕ και η χώρα να λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, όπως υπογράμμισε, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στα Σκόπια, η αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Γκαμπριέλα Κόνεβσκα Τράικοβσκα.

Η Τράικοβσκα ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με την ΕΕ, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη σύσκεψη με την Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία θα διεξαχθεί στις 14 Ιούνη. Προβλέπεται ότι η σύσκεψη αυτή θα επιδράσει στην τελική έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ, που θα ανακοινωθεί το Νοέμβρη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Σκοπίων εργάζεται ενεργά πάνω στην έκθεση, η οποία πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Ιούλη και αφορά στα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών σε ορισμένους τομείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί σε Κοσσυφοπέδιο και Δυτικά Βαλκάνια (2017-06-15 00:00:00.0)
«Σκάνδαλο των σκανδάλων» ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής (2017-06-07 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» μέσω ΕΕ (2015-06-11 00:00:00.0)
Στη σύνθετη ονομασία επιμένει η κυβέρνηση (2014-02-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνο παιχνίδι (2008-04-03 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση ενάντια στον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ