Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Να απελευθερωθεί ο 19χρονος φοιτητής

Η ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης του άδικα προφυλακισμένου φοιτητή Παναγιώτη Κ. - ο οποίος κρατείται από τις 5 του Μάη στις φυλακές Αυλώνα με χαλκευμένες κατηγορίες περί δήθεν συμμετοχής του σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - αναδείχτηκε για άλλη μια φορά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι μαζικών φορέων στην Αθήνα. Αλλωστε, σήμερα πιθανά να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση ή μη της κράτησής του.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμφοιτητές του και προσωπικότητες της πολιτικοκοινωνικής ζωής του τόπου τόνισαν:

Οτι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί με χαλκευμένα στοιχεία ενέπλεξαν τον φοιτητή και την οικογένειά του σε αυτήν την περιπέτεια. Οτι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς στο πρόσωπό του βάλλουν συνολικά ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, στους αγώνες του λαού. Οτι η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί το πάνδημο αίτημα και να άρει την αδικία σε βάρος του νεαρού. Οτι η παρατεταμένη «προφυλάκισή» του, εκτός από μέτρο νομικά αβάσιμο και ηθικά απαράδεκτο, αποτελεί κομμάτι του συνολικότερα καλλιεργούμενου στην ΕΕ αυταρχισμού, άλλες πλευρές του οποίου συναντούμε στις χαφιεδοκάμερες, στο ηλεκτρονικό και βιομετρικό φακέλωμα, στους «τρομονόμους», στις διάφορες μορφές της Συνθήκης Σένγκεν, κ.α.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Δ. Καλτσώνη από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», ο οποίος υπογράμμισε ότι η κράτηση του φοιτητή είναι απαράδεκτη στη συνείδηση κάθε δημοκράτη. Οτι ήδη ο Παναγιώτης Κ. έχει δεχτεί αφόρητες πιέσεις από τις αστυνομικές αρχές να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε, γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τον καθένα, ξαφνικά να βρεθεί τυλιγμένος σε μια κόλλα χαρτί.

Οπως και η τοποθέτηση του πανεπιστημιακού, πρ. υπουργού Γ.-Α. Μαγκάκη, ο οποίος στηλίτευσε τα κατασκευασμένα από τις αρχές «αποδεικτικά στοιχεία» εναντίον του φοιτητή προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν. Και τόνισε την ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική κινητοποίηση προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Από τη Συνομοσπονδία των Γονέων η πρόεδρος, Βάνα Τζιαντζή, θύμισε το κατασταλτικό πλέγμα που έχει στηθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια, με χιλιάδες μαθητές να σύρονται σε «μαθητοδικεία» για τους αγώνες τους ήδη από τον καιρό του Αρσένη ακόμα. Κατήγγειλε το γεγονός ότι οι αγώνες ποινικοποιούνται και στοχοποιούνται από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις και θύμισε ότι αποτελεί υποχρέωση της Δικαιοσύνης δίκαια να κρίνει τον φοιτητή.

Ο Στρ. Κόρακας - ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τον φοιτητή στη φυλακή - επέμεινε στο γεγονός ότι στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κ. γίνεται προσπάθεια από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για κατατρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος ενόψει της παραπέρα ανάπτυξής του. Μετέφερε τη μαρτυρία του παιδιού ότι κακοποιήθηκε βάναυσα από όργανα της τάξης και ότι του ασκήθηκαν ποικιλότροπα αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις να παραδεχτεί την «ενοχή» του. Κατέκρινε δε το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζητά για τον φοιτητή παράταση της προφυλάκισης, την ώρα που δικαστικοί λειτουργοί διακόπτουν την προφυλάκιση ακόμα και για εμπόρους ναρκωτικών. Τόνισε, ακόμη, ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η λαϊκή κινητοποίηση για να επιτευχθεί η αποφυλάκιση του Παναγιώτη Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ