Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι» στις απευθείας συνομιλίες με ΠΓΔΜ

Αρνητικά απάντησε η κυβέρνηση στην υπόδειξη του Ν. Μπερνς για απευθείας συνομιλίες με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά είναι το μόνο «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στα αμερικανικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Η μόνη αντίρρηση της κυβέρνησης, από το πλήθος των προτάσεων και αξιώσεων που μετέφερε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών στις επαφές που είχε με τον Κ. Καραμανλή και υπουργούς, αφορούσε σε ένα διαδικαστικό θέμα για τον τρόπο των συνομιλιών με τη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση εμμένει στη διαδικασία του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό τον Μ. Νίμιτς και περιμένει από την άλλη πλευρά να δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά. «Η αναζήτηση για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη με συγκεκριμένο συντονιστή», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι «σε αυτήν τη διαδικασία μένουμε».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί στις θέσεις που εξέφρασε ο Ν. Μπερνς για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τις πιέσεις για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα μας στο Αφγανιστάν, κ.ο.κ. Ο Ευ. Αντώναρος επικαλέστηκε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έγιναν σε «κατ' ιδίαν συνομιλίες» με τους δημοσιογράφους - τις αποκάλεσε μάλιστα γι' αυτό «φερόμενες» δηλώσεις - ενώ επικαλέστηκε ότι αυτές αποδόθηκαν «με πολύ αντιφατικό τρόπο σε διάφορα μέσα ενημέρωσης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι το προηγούμενο βράδυ είχε αποδώσει, για άλλη μια φορά, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε προεκλογικό λαϊκισμό(!). «Η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Είναι πιθανό να δώσει μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα της ονομασίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν έχουμε πρόθεση να διαγωνιστούμε με αυτές τις αρχές βασισμένες στον προεκλογικό λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ευχήθηκε «να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ». «Την υποστηρίζουμε θερμά...», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ