Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Στα χέρια λίγων και ισχυρών παραδίδεται η πληροφόρηση

Λιάνα Κανέλλη: Οι καναλάρχες και οι επιχειρηματίες θα χειραγωγούν τις συνειδήσεις

Την περαιτέρω θεσμοθέτηση του αγαθού της ενημέρωσης ως «εμπόρευμα» και μέσο χειραγώγησης συνειδήσεων στα χέρια του κεφαλαίου, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τοποθετούμενη στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, όπου εισήχθη για συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αμφισβητήθηκε η σύνδεση της ενημέρωσης με την «επιχειρηματικότητα» και τον άκρατο ανταγωνισμό.

Το νομοσχέδιο, τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, στοχεύει στο «να ολοκληρώσετε τη νομιμοποίηση της παράδοσης της ενημέρωσης στα χέρια ολίγων εχόντων και κατεχόντων χρήματα» αφού «συγκεντρώνετε και νομιμοποιείτε κάθε μορφή κεφαλαίου» και «βάζετε κανόνες μόνον επιχειρηματικού ανταγωνισμού» που «δεν έχουν σχέση με δικαιώματα». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η πληροφόρηση και η ενημέρωση γίνεται εμπόρευμα» μια και «εγκαταλείψαμε τις ιδέες περί ελέγχου, Συντάγματος και βασικού μετόχου». Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με βάση αυτό το νόμο «οι καναλάρχες και οι επιχειρηματίες θα χειραγωγούν τις συνειδήσεις» ενώ επικρατεί η αρχή που λέει πως «το κέρδος υπεράνω όλων και τίποτε πέραν αυτού», οπότε «η ενημέρωση που είναι μια στοιχειώδης προϋπόθεση για τη διαμόρφωση συνειδήσεων, θα ανήκει μόνο στον έχοντα». Πρόσθεσε ότι στην κεντρική αντίληψη του νομοθετήματος «ο πολίτης γίνεται αυτομάτως καταναλωτής και συνδρομητής» και «δεν έχει σημασία ποιος θα έχει τη δεσπόζουσα θέση αφού θα ασκούν την ίδια πολιτική, τα ίδια πράγματα θα λένε».

Οσον αφορά τις υποτιθέμενες κυβερνητικές προθέσεις προκειμένου να μην συγκεντρώνονται πολλά Μέσα Ενημέρωσης στους ίδιους επιχειρηματίες, η Λ. Κανέλλη είπε ότι στόχος «είναι ακριβώς να τακτοποιήσει και να διευκολύνει τη συγκέντρωση» διευκρινίζοντας: «ισχυρίζεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς γιατί υπάρχει η ΕΕ». Σκωπτικά δε, επισήμανε ότι «ο χάρτης των συχνοτήτων δε φτιάχτηκε επί 33 χρόνια. Θα φτιαχτεί σε 6 χρόνια;». Οσο για το επίπεδο της τηλεόρασης, σημείωσε ότι «με αυτό το ραδιοτηλεοπτικό καθεστώς δεν υπάρχει πολιτική υπόσταση που να μην εξαρτάται από τις διαφημιστικές εταιρείες» ενώ «εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα για πολλαπλασιασμό των ... "βασβάδων"».

Ειδικά δε για το μέλλον που προοιωνίζεται όσον αφορά τη διάθεση των συχνοτήτων, είπε ότι «όποιος πάρει αναλογική άδεια θα πάρει και 4 ψηφιακές» οπότε «θα τις επινοικιάζουν σε άλλους».

Αναφορικά με τον έλεγχο που θεσμοθετείται, η Λ. Κανέλλη παρατήρησε πως «έχουμε ένα ΕΣΡ που δεν εφαρμόζει τον νόμο για την ισονομία. Και τώρα θα έρθει η ...Επιτροπή Ανταγωνισμού να τα κανονίσει». Παρουσιάζοντας την προσέγγιση του ΚΚΕ τόνισε πως «θα μείνουμε στην υπεράσπιση της δικής μας πολιτικής λογικής. Ορισμένα αγαθά οφείλουν να μένουν έξω από τη διαπραγμάτευση. Να έχουν οι φορείς κανάλια, να έχουν τα κόμματα κανάλια, να μείνει η υπόθεση αυτή έξω από το κέρδος», αποκαλώντας «ύστατη υποκρισία το να κάνει λόγο το νομοσχέδιό σας για την πολυφωνία» αφού «δεν έχουμε τίποτε τέτοιο».

Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για την κρατική τηλεόραση ενόψει της ψηφιακής εποχής, ανέφερε ότι «η θυγατρική που θα δημιουργηθεί θα φάει στην ΕΡΤ και θα διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ουσία των κυβερνητικών προθέσεων λέγοντας ότι «πρέπει να τροχοδρομήσετε συμφέροντα», μιλώντας για «επιβίωση του αστικού συστήματος με τον τρόπο που χειρίζεται την τεχνολογία και τα ΜΜΕ». Ανέφερε μάλιστα ότι «το καρτέλ της μιντιοκρατίας στην Ελλάδα θα φτιαχτεί με την αντίληψη για την έξαρση της επιχειρηματικότητας», μιλώντας για απελπισμένη προσπάθεια ώστε «να μπορεί το κράτος να επιβιώσει σε συνθήκες άγριας πλουτοκρατικής ζούγκλας».

Ευθέως παραδέχτηκε τις κυβερνητικές προθέσεις ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος τονίζοντας ότι «αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση στην ΕΕ, είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα»! Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της συγκέντρωσης ελέγχου στον χώρο των ΜΜΕ» ενώ «οι μετρήσεις των ΜΜΕ αντικειμενικοποιούνται», όπως και «ο τρόπος αδειοδότησης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών» όπου «όλοι οι χρήστες ξεκινούν με ισονομία». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα ο χάρτης των συχνοτήτων» ενώ αναφέρθηκε και στα επαρχιακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα λέγοντας ότι «η τηλεόραση χρειάζεται έσοδα για να λειτουργήσει» κι έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει «μόνο περιφερειακές τηλεοράσεις».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ με τον εισηγητή του Τηλέμαχο Χυτήρη να υποστηρίζει ότι «μετά από 3 χρόνια έρχεται το νομοσχέδιο αυτό την τελευταία στιγμή σε μια πονηρή περίοδο». Οπως είπε, μέσω των υπουργικών αποφάσεων, «κρατάει ο υπουργός στο χέρι του το τι θα κάνει στο μέλλον» και «κρατάει ομήρους». Επίσης ακαδημαϊκά είπε ότι η ελληνική πραγματικότητα χωράει 3 κανάλια, «τώρα που γίνονται περισσότερα θα έχουμε ζημιογόνα κανάλια» και «το επίπεδο της τηλεόρασης θα πέσει», χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει την υπαγωγή της ενημέρωσης στο πλαίσιο της «επιχειρηματικότητας».

«Διαφωνούμε με την παράλειψη της ρύθμισης για τον βασικό μέτοχο» επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι «δεν είναι ασφαλή τα κριτήρια για τη δεσπόζουσα θέση. Είναι κριτήρια ασαφή και ρευστά» και ότι «δεν αρκεί ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην ποιότητα προγράμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ