Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην Κασπία

Την παραπέρα ισχυροποίηση του ρόλου, της επιρροής και των επεμβάσεων της ΕΕ στην περιοχή της Κασπίας και του Καυκάσου, ως «αντίβαρο» στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πρότεινε ανοιχτά ο Καρ. Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Ερεβάν, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε τον τρόπο επέμβασης της ΕΕ στη στρατηγικής σημασίας περιοχή, εξαιτίας «της παραγωγής ή διέλευσης ενεργειακών πόρων». Εκτίμησε ότι «τα επόμενα χρόνια η σημασία της περιοχής (σ.σ. της Κασπίας) για τον ενεργειακό εφοδιασμό της (σ.σ. της ΕΕ) θα ενισχυθεί και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις χώρες του Καυκάσου και της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να αναθεωρηθεί στη λογική της αναγνώρισης της σημασίας τους». Στο πλαίσιο αυτό έκρινε ότι είναι απαραίτητο «να υπάρξει εντονότερη ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο χώρο αυτό», υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει «στόχο να ισχυροποιήσει κι άλλο το ρόλο της στα παγκόσμια πράγματα σαν δύναμη σταθερότητας συνδιαλλαγής και ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να υπάρξουν από την πλευρά της ΕΕ «παρεμβάσεις ουσιαστικού πολιτικού και θεσμικού περιεχομένου, παρεμβάσεις που θα δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και αντιλαμβάνεται την παγκόσμια σημασία της περιοχής». Η Ελλάδα και η Αρμενία είναι δύο χώρες που, όπως είπε, «μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις προσπάθειες».

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Κ. Παπούλιας είπε ότι βλέπει «έναν υπό διαμόρφωση ενιαίο στρατηγικό χώρο που πρέπει να αποτελέσει στον 21ο αιώνα περιοχή σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας». Στο πλαίσιο αυτό, «οι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων για τη διανομή σφαιρών επιρροής και οι εθνικές διενέξεις, που παραμένουν άλυτες, συνθέτουν ένα εκρηκτικό διπλωματικό και πολιτικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της χώρας Σερτζ Σαγκσιάν, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πατριάρχη των Αρμενίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σιγοβράζει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2022-08-06 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία (2021-04-17 00:00:00.0)
Στο «κάδρο» μπαίνει όλο και πιο δυναμικά η Κίνα (2020-11-28 00:00:00.0)
Η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της (2013-01-09 00:00:00.0)
«Επιχειρηματική» επίσκεψη στην Αρμενία (2007-06-27 00:00:00.0)
Οταν «καπνίζουν» τα περίστροφα του Τάλμποτ (1999-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ