Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Η ασυδοσία της «Ανώνυμης Εταιρείας»

Ανεργία και απόγνωση από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων

Motion Team

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται σαν κόστος που μειώνει την απόδοση των μετοχών. Η κυριαρχία της ιδιωτικοοικονομικής λογικής θα ενισχύσει την αρνητική στάση της ΔΕΗ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαού, για αποκατάσταση εδαφών, μετεγκατάσταση οικισμών, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, προσλήψεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας που δημιουργεί. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά την πρόσφατη παρουσία στην περιοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Π. Αθανασόπουλου και την άρνησή του να υιοθετήσει τις σχετικές διεκδικήσεις του λαού.

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία του πληθυσμού - αύξηση ασθενειών του αναπνευστικού και ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο - καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, απαξίωση όλης της καλλιεργήσιμης γης των ορυχείων όπου έγινε η εξόρυξη του λιγνίτη (εκτάσεις άνω των 100.000 στρεμμάτων), μετεγκατάσταση οικισμών με βίαιο ξεκλήρισμα αγροτικών νοικοκυριών, που για σημαντικό μέρος των κατοίκων σημαίνει ανεργία και απόγνωση. Η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, η μεταφορά λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ και η καύση του για την παραγωγή Ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν διαχρονικά σε αέρα, έδαφος και υπέδαφος. Επίσης η εξόρυξη γίνεται χωρίς να παίρνεται υπόψη η προοπτική αποκατάστασης των εδαφών, με αποτέλεσμα την καταστροφή και της φυτικής γης, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ.

Οι εξορυγμένες εκτάσεις που αποδίδονται δεν είναι αξιοποιήσιμες, γιατί επιφανειακά υπάρχει μεγάλη ποσότητα κάρβουνου, τέφρας και άλλων αδρανών υλικών. Για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των εδαφών απαιτούνται χρήματα τα οποία η ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να τα δώσει.

Δραματικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει η δραστηριότητα της ΔΕΗ και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Με τη διάνοιξη των ορυχείων μολύνονται τα επιφανειακά νερά, με τα οποία γίνεται άρδευση των γεωργικών εκτάσεων στρεμμάτων, ενώ καταστρέφεται ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας, αφού η ΔΕΗ από τη μια προχωρά σε υπεράντληση και από την άλλη δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη δημιουργία νέων υδροφορέων. Αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος άρδευσης για τους 700 αγρότες της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητούν νερό με γεωτρήσεις που πρέπει να «χτυπούν» όλο και πιο βαθιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ