Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο ο τομέας της Ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Η αποτελεσματική λύση βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της «απελευθέρωσης», σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της Ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, ξεκαθαρίζει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αυτήν την περίοδο, με αφορμή και το νέο στρατηγικό σχεδιασμό που προωθείται από κυβέρνηση και κεφάλαιο, οι κομμουνιστές πραγματοποιούν πανεξόρμηση στο λαό της περιοχής. Τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν και καλούν ενιαία και συντονισμένα να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ για το 2007-2008 (νέες προσλήψεις και απορρόφηση εργαζομένων που δουλεύουν 8μηνα στους εργολάβους). Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία από το λαό της περιοχής και όχι διασπασμένος με τοπικές αντιπαραθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής - Ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με την επιστημονική παρακολούθηση, συνολικά, του περιβάλλοντος, την ενημέρωση του λαού και τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του λαού για ασθένειες και επιδημίες. Επίσης, την αναβάθμιση των Νοσοκομείων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, την ανάπτυξη νέων μονάδων, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
  • Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με πλήρη μακροχρόνιο σχεδιασμό, από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, που να διασφαλίζει την ανάπτυξη και συνέχιση αγροτικών, βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει: Αποκατάσταση των εδαφών και απόδοση των αποκαταστημένων εκτάσεων στο Δημόσιο για να αξιοποιηθούν με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Π.χ., να δημιουργηθούν δάση, να αξιοποιηθούν για αγροτική ανάπτυξη μέσα από συνεταιρισμούς στους οποίους θα συμμετέχουν μικροί αγρότες, να δημιουργηθούν λιμνοδεξαμενές για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, βοσκότοποι για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, να γίνουν χώροι αναψυχής, δρόμοι, κλπ.
  • Κατασκευή λιμνοδεξαμενών, οι οποίες με την αξιοποίηση των νερών των ορυχείων και των ΑΗΣ, να αρδευτεί όλος ο κάμπος των Δήμων Ελλησπόντου, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φιλώτα, κλπ.
  • Ταχεία μετεγκατάσταση των οικισμών και αποζημίωση τέτοια που να εξασφαλίζει την ανέγερση νέας κατοικίας με όλους τους βοηθητικούς χώρους, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κατοικία σε ένα χωριό. Η μετεγκατάσταση όλων των οικισμών που πλήττονται να γίνει από ενιαίο κρατικό φορέα κατοικιών. Να είναι σύγχρονοι οικισμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και όχι μεταφορά - εγκατάσταση σε διαμερίσματα τύπου εργατικών κατοικιών.
  • Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο λιγνίτης. Η θέση αυτή συνδέεται με την αυτοτελή ενεργειακή πολιτική της χώρας χωρίς εξαρτήσεις. Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου κυρίως για οικιακή χρήση - αυτό θα συντελέσει στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και, άρα, προστασία των εγχώριων πηγών Ενέργειας.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
  • Φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ