Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΔΕΗ ΑΕ
Η ιδιωτικοποίηση, το περιβάλλον και οι εργασιακές σχέσεις

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) δημιουργήθηκε σαν κρατική επιχείρηση, αναπτύχθηκε και ηλεκτροδότησε τη χώρα, ανδρώθηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σ' αυτήν. Το κράτος απλόχερα εξασφάλισε στη ΔΕΗ ό,τι χρειαζόταν: Απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις, τιμολογιακή πολιτική. Η συμβολή της στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μεγάλη, στην καπιταλιστική ανάπτυξη κολοσσιαία, με προνομιακά ως αποικιακού χαρακτήρα τιμολόγια για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, εγχώριες και πολυεθνικές. Ο χαρακτήρας της ΔΕΗ ως κρατικής επιχείρησης δεν είχε αμφισβητηθεί από κανέναν όσο το κόστος των επενδύσεων για την υποδομή και την ανάπτυξή της απαιτούσε τεράστια κεφάλαια που κανένας καπιταλιστής ή όμιλος καπιταλιστών θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Εξάλλου η λειτουργία της ως κρατικής επιχείρησης δεν εμπόδιζε, αντίθετα διευκόλυνε τη ΔΕΗ να παίζει το ρόλο της στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου, να λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας. Τώρα, την τελευταία 15ετία, που το κράτος του κεφαλαίου θεώρησε ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της ΔΕΗ, μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να εφαρμόσουν την απαίτηση της ιδιωτικοποίησης και άμεσης υπαγωγής της στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι μέσω της μετοχοποίησης - εργολαβοποίησης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προχωρά απρόσκοπτα. Και μάλιστα όλα αυτά που σαν κρατική επιχείρηση εξασφάλισε (εδάφη, υδάτινοι πόροι, υπέδαφος κλπ.) μετατρέπονται σε ιδιωτική περιουσία.

Τώρα, με το νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό και τον πολυτεμαχισμό της ΔΕΗ ΑΕ σε θυγατρικές εταιρείες, επιδιώκεται η επιτάχυνση της παράδοσης του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, προωθείται η απαξίωση του λιγνίτη στην παραγωγή Ενέργειας και η αντικατάστασή του από εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο και λιθάνθρακα).

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργούν 5 Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Μελίτης). Η υλοποίηση των σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου στον τομέα της Ενέργειας, για την περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας, θα έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων που σχετίζονται ή άμεσα προκαλούνται από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ (εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής). Παράλληλα, θα ενταθεί παραπέρα η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Γι' αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, να προσανατολιστεί και να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των συμφερόντων και των αναγκών των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων.


Κείμενα - Ρεπορτάζ:
Αννα ΑΝΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυδιάσπαση της ΔΕΗ και εκχώρηση των δικτύων (2013-05-16 00:00:00.0)
Κριτήριο το λαϊκό συμφέρον (2008-03-04 00:00:00.0)
Πάλι προσωρινές λύσεις (2004-04-06 00:00:00.0)
Τους... φλόμωσε στα έργα (2002-01-15 00:00:00.0)
"Απελευθέρωση" με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες (1998-07-09 00:00:00.0)
Προαναγγέλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ (1995-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ