Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πορεία συνεχών ανατροπών

Μειώθηκαν κατά 2.000 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αθλιες συνθήκες και «μισθοί» 600 ευρώ για τους εργαζόμενους σε υπεργολάβους

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία
Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία
Στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα) μια δεκαετία τώρα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους που απασχολούνται με εποχιακές, ελαστικές, κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας.

Από 8.500-9.000 μόνιμες θέσεις εργασίας το 1997, έμειναν 7.000 το 2007 και θα μειωθούν κάτω από τις 5.500 ως το 2009. Επίσης, απασχολούνται περίπου 1.200 εποχιακοί, κυρίως με 8μηνες συμβάσεις, 960 μέσω εργολάβων και επιπλέον 600 σε χωματουργικές εργασίες. Στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, αμείβονται με μισθούς πείνας (600 ευρώ) ενώ πολλές φορές, αν δε χάσουν τα δεδουλευμένα τους, πληρώνονται μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι ανάγκες της ΔΕΗ σήμερα στην περιοχή, καθιστούν αναγκαίες τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις εργαζομένων μέσα στις οποίες θα είναι και η απορρόφηση όλου του προσωπικού που σήμερα απασχολείται μέσω εργολάβων και ολιγόμηνων συμβάσεων. Αντί αυτού, επιλέγεται η εντατικοποίηση της εργασίας που εκφράζεται με υπέρμετρες υπερωρίες, με ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων που έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι ταυτόχρονα οδηγός, χειριστής, ηλεκτρολόγος, μηχανοτεχνίτης.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων. Οι εργάτες μετρούν κάθε μέρα και ένα εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς. Από το 1991 μέχρι και σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 100 εργάτες σκοτώθηκαν στα κάτεργα της ΔΕΗ, ενώ την ίδια περίοδο περισσότεροι από 4.600 εργάτες τραυματίστηκαν βαριά ή ελαφρά. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων σημειώνεται στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου και ειδικότερο στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου όπου απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα ακολουθήσει με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία των 6 θυγατρικών ΑΕ. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ