Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην πρώτη γραμμή τα λαϊκά προβλήματα

Νοσηλεύτριες στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής στάσης εργασίας

Motion Team

Νοσηλεύτριες στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής στάσης εργασίας
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τεράστια και πολλά εξακολουθούν να παραμένουν τα προβλήματα του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα). Μεταξύ άλλων: Ελλειψη σε προσωπικό, που ανέρχεται στο 25% περίπου. Προβλήματα κτιριακής υποδομής και συμφόρηση χώρων. Στο Ημερήσιο Τμήμα Νοσηλείας, με δύναμη κρεβατιών 35, εξυπηρετούνται καθημερινά 150 ασθενείς. Δεν υπάρχει Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων, αποκλειστικά στη διάθεση και ευθύνη του Φαρμακείου του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα νοσηλεύτριες να απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα, καθώς παρασκευάζουν τις χημειοθεραπείες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πότε θα γίνουν οι προσλήψεις όλου του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού, αν προτίθεται να λύσει άμεσα όλα τα παραπάνω προβλήματα του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κατασκευάσει νέο σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο, τι μέτρα θα πάρει, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας έτσι ώστε με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες να ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και ο εργαζόμενος λαός να μην αναγκάζεται να προσφεύγει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας.


ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι και οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο. Ανάμεσά τους, τεράστιες ελλείψεις οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και στις υπηρεσίες στήριξης και σε υποδομές (διατίθενται μόλις 150 κρεβάτια, τη στιγμή που εισάγονται 150 ασθενείς το μήνα). Τέλος, η καθυστέρηση στην απομάκρυνση του αμίαντου που περιβάλλει όλο το κτίριο δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τους νοσηλευόμενους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο. Και συγκεκριμένα προτίθεται η κυβέρνηση: Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλους τους κλάδους, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες; Να χρηματοδοτήσει πλήρως την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαγορεύοντας ταυτόχρονα κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα;

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ: Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν επεξεργαστεί και επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, το ξεπούλημά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής της ΕΕ. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των λιμενικών υπηρεσιών είναι η προώθηση της παράδοσης στους ιδιώτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, έναν τομέα κρίσιμο για τη λειτουργία των λιμανιών και τα λαϊκά συμφέροντα.

Με την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ δεν απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που προβλέπουν οι ΣΣΕ και η εργατική νομοθεσία. Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε υποδομές, μέσα φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ όσον αφορά την κρίσιμης σημασίας για την περιοχή μονάδα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος συνειδητά οι υποδομές της απαξιώνονται για την αλλαγή χρήσης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαρίνος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν: Προτίθεται να πάρει μέτρα, που θα διασφαλίζουν τον ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών, ιδιαίτερα αυτών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης; Προτίθεται να προχωρήσει στην παράδοση των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και υποδομές, ενίσχυση με σύγχρονα μέσα φορτοεκφόρτωσης, ιδίως στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης; Προτίθεται να αποσύρει την αντεργατική Υπουργική Απόφαση; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ενίσχυση σε υποδομές, μέσα και σύγχρονες δεξαμενές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος;

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΓΕΡΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: Ενα φυσικό μνημείο και μάλιστα εξαιρετικού κάλους, όπως είναι ο κόλπος Γέρας του Νομού Λέσβου, θα κινδυνεύσει σοβαρά αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση που πάρθηκε πρόσφατα από τον ομώνυμο δήμο, κατά πλειοψηφία, για δημιουργία σταθμού διακίνησης υγρών καυσίμων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν, ώστε να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να προστατευτεί ο κόλπος αυτός που αποτελεί μνημείο της φύσης.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής καλούν τον υπουργό Πολιτισμού να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής ολόκληρο το φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, οι οποίοι θα γίνουν σε Βόλο και Λάρισα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο που αφορά το θέμα.

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Οι χιλιάδες «όμηροι» εκπαιδευτικοί - αναπληρωτές και ωρομίσθιοι- των αντιλαϊκών, αντεργατικών και κυρίως αντιεκπαιδευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απαρέγκλιτα εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως πριν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται μπροστά σε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα καταργήσει η κυβέρνηση το απαράδεκτο καθεστώς των ωρομισθίων και αναπληρωτών καθηγητών και θα προχωρήσει στην κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα από μια σύγχρονη επετηρίδα και γιατί υπήρξαν διπλές προσλήψεις στο Νομό Μαγνησίας και γιατί δε δημοσιοποιήθηκαν οι προσλήψεις Μουσικών ΠΕ αναπληρωτών (στο κείμενο της Ερώτησης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν στη Μαγνησία).

ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΥΚΕΙΟΥ: Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι κάτοικοι του Δήμου Πεύκων του Νομού Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την ανέγερση νέου διδακτηρίου για την εγκατάσταση των μαθητών του Λυκείου της περιοχής. Από το 2005 ο ΟΣΚ έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή δωδεκαθέσιου λυκείου, όμως η ανέγερση με απόφαση του ΟΣΚ παραπέμφθηκε να υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος της κατασκευαστικής εταιρείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα προχωρήσει άμεσα η ανέγερση διδακτηρίου που θα στεγάσει το Λύκειο στο Δήμο Πεύκων, χωρίς τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΚΡΗΤΗ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Στις 7/11 είχαμε ένα νεκρό εργάτη στα Χανιά και στις 9/11 έναν ακόμη νεκρό στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης. Και οι δύο άτυχοι εργάτες εργάζονταν σε έργα που εκτελούσε εργολάβος της ΔΕΗ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Σταύρος Σκοπελίτης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών στη ΔΕΗ, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί ανθρώπινα θύματα στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΑΥΣΟ: Παρά τις επανειλημμένες ανέξοδες εξαγγελίες της κυβέρνησης για καταβολή των συντάξεων μέσα σε δεκαπέντε μέρες (τουλάχιστον το 80% του συνολικού ποσού), πολλοί συνταξιούχοι του Ταμείου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων (ΤΑΥΣΟ), εδώ και δύο χρόνια, παίρνουν ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού της σύνταξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είναι απαράδεκτο εδώ και δύο χρόνια να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς σε βάρος των συνταξιούχων του ΤΑΥΣΟ. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη μέσα στο 2007, δεν έχουν πληρωθεί παρότι κοντεύει να τελειώσει ο χρόνος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Γιάννης Ζιώγας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε άμεσα να καταβληθούν στο σύνολό τους οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ταμείου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων και να σταματήσει στο μέλλον η ταλαιπωρία τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αχιλλέας Κανταρτζής καλούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα πλήρη στοιχεία και ονόματα (με κάθε δυνατή λεπτομέρεια) στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την εισήγηση - ενημέρωσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 15-11-2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ