Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παραινέσεις προς Τουρκία - Δυτικά Βαλκάνια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέες παραινέσεις προς τις υποψήφιες χώρες, Τουρκία και ΠΓΔΜ, απηύθυνε ο αρμόδιος επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν, για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτύχουν την εναρμόνισή τους προς το «κοινοτικό κεκτημένο», χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα για την Τουρκία, ο Ευρωπαίος επίτροπος επαίνεσε τη χώρα που αντιμετώπισε με «επιτυχία» την πολιτική κρίση, με την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και την... ενδυνάμωση των «δημοκρατικών στη χώρα». Φυσικά ο Ο. Ρεν δεν παρέλειψε να επισημάνει στην Αγκυρα, τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις θρησκευτικές ελευθερίες και την αναθεώρηση του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα, ώστε η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τη σχετική κοινοτική σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οσον αφορά το Κυπριακό ο επίτροπος περιορίστηκε στο να σημειώσει την ανάγκη «να συνεχιστούν με σοβαρότητα οι διαπραγματεύσεις που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση του ζητήματος, ενδεχομένως και στην επανένωση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ της εξακολούθησης της ενταξιακής διαδικασίας, με το άνοιγμα των δύο κεφαλαίων πριν το τέλος του 2007.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν, από την πλευρά του επέκρινε τις γαλλικές θέσεις κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εκφράζοντας τη «λύπη» του, δεσμευόμενος ότι παρ' όλ' αυτά η Αγκυρα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές επιταγές...

ΠΓΔΜ - Δυτικά Βαλκάνια

Στο στόχαστρο του Ολι Ρεν βρέθηκε και η ΠΓΔΜ. Ανέφερε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι έτοιμη να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα διαφθοράς και να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τις αστυνομικές αρχές».

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του επιτρόπου και για την πρόοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσσόβου, με τον τόνο να δίνεται από την πρόοδο που σημείωσε η Κροατία. Ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι αν η Κροατία «αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα ζητήματα διαφθοράς, θα επιτύχει να είναι το 28ο μέλος της ΕΕ, πιθανώς μέσα στο 2009», κάτι που δε συμβαίνει και με την κατάσταση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που δε φαίνεται να μπορεί «να αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις, προκειμένου να προχωρήσει στις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ», τονίζοντας τέλος την ανάγκη «πλήρους συνεργασίας της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ